Matematik

FORKORT brøk

20. januar 2013 af Taskenr2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Er i tvivl om hvordan jeg forkorter denne brøk:

x^4-12yx^2+9y^2

----------------------

      2x^2+3y

Jeg tænker at jeg skal benytte 2. kvadratsætning i tælleren dvs: (x^2-3y)^2 = x^4-3yx^2 - 3yx^2 +9y^2

Men når jeg gør dette bliver det dobbelte produkt jo 6yx^2 og det skal da være 12yx^2 ?

 

Alt hjælp er værdsat


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2013 af 123434 (Slettet)

Det er meget lang tid siden jeg havde om kvadratsætninger: Ved ikke om det er rigtigt

(x^2-3y)^2=x^4-12yx^2+9y^2

(x^2-3y)^2 / 2x^2+3y

(x^2-3y)(x^2-3y)/ 2(x^2+3y)

(x^2-3y)/2

 

 

 

 

 

 

 


Svar #2
20. januar 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Din udregning ser jo helt rigtig ud. Jeg er bare ikke sikker på at x4-12x2y+9y2 er det samme som (x2-3y)2

Jeg har en mistanke om at der er fejl i opgaven fordi i følge mig bliver (x2-3y)2 til x4-6x2y+9y2

Kan du se hvad jeg mener? :)


Svar #3
20. januar 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Lige meget. Min lærer erkendte fejlen. Eller det vil sige "Hun lavede den en lille smule om" haha


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2013 af 123434 (Slettet)

Hvordan skulle den rigtig være?


Svar #5
20. januar 2013 af Taskenr2 (Slettet)

4x2-12xy+9y2

-----------------

     2x-3y

Nu giver det hele mening :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2013 af 123434 (Slettet)

Jeg får det til

(4x^2-12xy+9y^2 )/ (2x-3y)

(2x+3y)^2/(2x-3y)

(2x+3y)(2x-3y)/(2x-3y)

(2x+3y)

 


Svar #7
20. januar 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Er ret sikker på at svaret er (2x-3y)

Du skal jo tænke på at vi benyttede 2. kvadratsætning (a-b)2=a2+b2-2ab


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2013 af mette48 (Slettet)

#6

(4x^2-12xy+9y^2 ) er ikke lig (2x+3y)^2 der ikke er samme som (2x+3y)(2x-3y)

du skal vist få styr på kvadratsætningerne

 

[ 4x2-12xy+9y2 ] / [ 2x-3y ] =

[ 2x-3y ]2 / [ 2x-3y ] = 2x-3y


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2013 af 123434 (Slettet)

Jeg prøver lige en gang til.

(4x^2-12xy+9y^2 )/ (2x-3y)

(2x-3y)^2/ (2x-3y)

(2x-3)(2+3)/(2x-3)

(2x-3y)

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. januar 2013 af mette48 (Slettet)

(4x^2-12xy+9y^2 )/ (2x-3y)

(2x-3y)^2/ (2x-3y)

(2x-3)(2+3)/(2x-3)    der skal stå    (2x-3)(2x-3)/(2x-3)

(2x-3y)


Skriv et svar til: FORKORT brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.