Kemi

Opløselighedsprodukt

20. januar 2013 af Nynx2e (Slettet)

Jeg har fået stillet følgende spørgsmål i en opgave:

"I en liter opløsning har du 0,01M calciumioner og 0,01M sulfationer.
Du tilsætter 2g køkkensalt (NaCl) til opløsningen.


a) Forklar hvad der vil ske, og hvad man vil observere"

Jeg har fundet frem til, at opløsningen med calciumioner og sulfationer er overmættet. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2013 af mathon

 

                1)                        Ca2+ (aq)   +   SO42- (aq)   <--->   CaSO4 (s)

        med
                                            [Ca2+ (aq)]  •  [SO42- (aq)] = Ksp = 6,1·10-5 M2            

       da
                                            [Ca2+ (aq)]  •  [SO42- (aq)]  = (0,01 M)2 = 1,0·10-4 M2 > Ksp

       har opløsningen indledningsvis bundfald af CaSO4 (s)

 

      der tilsættes 2 g NaCl = 0,034217 mol Na+ (aq) og 0,034217 mol Cl- (aq)
      hvoraf der dannes en ny ligevægt

                2)                       Ca2+ (aq)   +   2 Cl- (aq)   +   6 H2O (l)   <--->    [CaCl2*6H2O] (s)

     derved fjernes Ca2+ (aq) - maksimalt (0,034217 M)/2 ≈ 0,017 M > 0,01 M fra 1)
     hvorved 1) forskydes mod venstre.

     Da 0,017 M overstiger den oprindelige Ca2+-koncentration på 0,01 M
     vil
                 CaSO4 (s) (delvis) erstattes af [CaCl2*6H2O] (s)

    Det observerede vil så være, at bundfald opløses ( og formentlig delvis erstattes af et andet ).
    At det evt. dannede bundfald er et andet kan ikke observeres, da begge er hvide.

 
    
            
                                           
                                           

                                         


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.