Matematik

Basis

20. januar 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan ved man om et vektorsæt {a1, ..., an} udgør en basis i Rn?

Kan en basis eksistere, hvis determinanten er lig nul?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Determinanten af hvad?

Vektorsættet udgør en basis i Rn, hvis det indeholder n vektorer og sættet er lineært uafhængigt.


Svar #2
20. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

Determinanten af matricen A = [ a1 .. an] hvor disse søjler er et vektorsæt.

OK. Gælder det så kun hvis der lige antal søjle og række (nxn) eller er det lige meget (nxm)?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. januar 2013 af peter lind

Determinanten er kun defineret når antal rækker og antal søjler er ens. Hvis den determinant du nævner er 0 er vektorerne ikke lineært uafhængige og er derfor ikke en basis for vektorrummet


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Som nævnt indeholder en basis for Rn n lineært uafhængige vektorer. Hvis hver af disse n vektorer er givet ved deres koordinatsæt efter den kanoniske basis, er det vel klart, at den tilhørende matrix A skal være kvadratisk (n×n) og have en fra 0 forskellig determinant, men der ikke noget krav om, at n skal være lige eller ulige.


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Du skal se om de er lineært uafhængige og om der er n vektorer(det er der)

Dvs.

a1*k1+...+ankn = 0(vektor)  =>  k1=k2=...=kn=0

Derudover skal de også udspænde vektorrummet R^n:

For ethvert element x i v-rummet kan man vælge k'er således at:

x = k1a1+...+knan

Så en simpel basis er a1 =(1,0,....) , a2= (0,1,...)


Skriv et svar til: Basis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.