Matematik

Hjælp til projektopgave om søfart.

23. januar 2013 af Awkati94 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaveformulering
To slæbebåde, Amalie og Birthe, trækker en pram, Carla. Prammen bevæger sig med en hastighed på 6 knob (1 knob = 1 sømil/time = 1852 m/time).
Amalie styrer således, at slæbetovet har en retning på 20 grader (efter kompasset). Slæbetovet fra Birthe har retningen 85 grader.
Amalie overfører en kraft, F_A, med |F_A| = 100 kN. Birthe overfører en kraft, F_B, med |F_B| = 20 kN.
1. Hvor langt bliver Carla slæbt på 10 min.?
2. I hvilken kompasretning bliver Carla slæbt?
3. Hvor stort et arbejde har hver af slæbebådene udført på prammen i løbet af de 10
minutter?
Man bliver nu opmærksom på en færge et stykke væk, og slæbebådskaptajnerne vurderer, at risikoen for kollision er for stor, hvis man fortsætter som hidtil. De bliver derfor enige om at ændre Carlas kurs til stik nord. Dette gøres ved bl.a. at ændre på Amalies kurs, således at slæbetovet har en retning på 355 grader. Begge slæbebådes trækkraft holdes uændret.
4. Hvilken retning skal slæbetovet fra Birthe have efter kursændringen?
5. Sejler Carla langsommere eller hurtigere efter kursændringen?

 

Jeg har prøvet at løse opgave 1. 

Hastighed_meter: 1852*6m=11112m

Længde_minut: Hastighed_meter/60=185.2m

Længde_10minut:Længde_minut*10=1852m

Så Carla bliver altså slæbt 1852 meter på 10 minuter. 

 

I opgave 2, fik jeg af vide man kunne bruge formlen Vinkel mellem vektorer. Men jeg ved ikke om det er sådan man

udregner den. Jeg kunne også bruge lidt vejledning til de andre.

 

 


Skriv et svar til: Hjælp til projektopgave om søfart.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.