Matematik

Halveringstid for K-40

24. januar 2013 af zquu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

når man aflæser y-værdien på en logaritmisk akse, kommer der så en 10'er potens bag på det tal man har aflæst? Altså hvis jeg aflæser y-værdien, og får den til at være 3,6 - skal der så være en 10'er potens med?

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Så har du aflæst log(3.6) som svarer dig på spørgsmålet hvad skal jeg opløfte 10 i for at få 3.6 så ca . 0.56

Altså hvis log er 10-tals logaritmen.


Svar #2
24. januar 2013 af zquu (Slettet)

så jeg skal tage log af den værdi jeg aflæser? :-) og så benytte denne 'nye' værdi i mine videre beregninger?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Ups du har aflæst log(y) til at være 3.6 så skal du selvfølgelig tage 10^3.6 for at finde y

fordi  10^(log(y)) = 10^3.6 <=> y = 10^3.6


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2013 af mathon

til sammenligning med den officielle værdi

                                                                                 T½(40K) = 1,3·109 år = 4,1024·1016 s


Svar #5
24. januar 2013 af zquu (Slettet)

mit facit er helt hen i hegnet... :-(
jeg får halveringstiden til at være 2,3331 · 10 13s

kan I hjælpe mig?

Jeg skal beregne halveringstiden udfra 

N = 9,44·1016

T½=ln(2)·(N/A)

Det er A-værdien jeg bøvler med, hvis jeg aflæser på y-aksen hvor grafen skærer, så er y=3,6


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Kan du ikke bare aflæse hvornår den er faldet til det halve ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Altså du har for t=0 y(0)=10^3.6 =  3981 og log(3981/2) = 3.3

Så du kan måske aflæse t til y = 3.3, hvilken skulle være halveringstiden.


Svar #8
25. januar 2013 af zquu (Slettet)

Ja det ville være nemmere, men vi skal benytte formlen jeg skrev før


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja men med den formel mangler du vidst k eller A

skriv hvad du ved/kender helt nøjagtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. januar 2013 af mathon

 

             hvis aktiviteten
            
                                       A = 1,595 Bq    får du den rigtige halveringstid

         
                                       T½ = ln(2)(N/A) = ln(2) ((9,44·1016) / (1,595 s-1)) = 4,10239·1016 s = 1,3·109 år


Svar #11
27. januar 2013 af zquu (Slettet)

Ja, men min aflæste A er  på 3,6 Bq/g hvilket er alt for meget...


Skriv et svar til: Halveringstid for K-40

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.