Matematik

Forkort brøker med bogstaver

24. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

Er der måske nogle derude som kan rette disse brøker? Jeg har fundet frem til et facit, men vil gerne lige høre om det er rigtigt, hvis ikke, hvorfor ikke så?? :-) De lyder sådan:

1 (3a)/(ab)= (3)/(b)

2   (2a2bb)/(8ab)=          (2a^2)/(8a)=                (a*a)/(6*a)=               (a)/(6), giver det mening?

3 (2x-2y)/(3x-3y)=        (2x)/3x-y)=        (x)/(2x-y)

4  (3xy-12y)/(5xz-20z)=   (3)/(5z-20z)

5.   (2x-16)/(x^2-64) denne her har jeg haft lidt svært ved, så derfor har jeg ikke kunne finde ud af at lave den

6.   (a^2-2ab+b^2)/2(a-b)=      (a2 -2ab +b2) / (2•(a-b))=            (a-b)^2/2*(a-b)=                (a*b)*(a*b)/2*a*b=                  a*b/2                   

Tak på forhånd! ;))


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

2'eren er forkert divider først b ud 2a^(2b)/8a  , del så brøken med 2 :  a^(2b)/4a , del så med a:

a^(2b-1)/4 skulle være svaret.

3. omskriv til (2(x-y))/ (3*(x-y)) så kan (x-y) deles ud:

4. Den er heller ikke helt god tror jeg siden den skal give (3y)/(5z)

5. Du må lægge det samme tal til nævner eller tæller for sig hvis du trækker det fra samtidig(lægge 0 til)

6.  gang ud og brug kvadratsætninger også, resultatet er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2013 af mette48 (Slettet)

Generelt:

Når du forkorter brøker skal du dividere med samme faktor (tal eller bogstav) i tæller og nævner.

eks           4xy/2y dividerer med 2y i både tæller og nævner og får 2x/1 = 2x

Hvis der er flere led i tælleren (eller nævneren) skal du dividere i alle led. Dette gøres nemmest ved først at sætte en faktor udenfor parentes.

eks        (3x-6y)/9 sætter 3 udenfor parentes i tælleren 3(x-2y)/9  dividerer med 3 i tæller og nævner og får (x-2y)/3


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2013 af mette48 (Slettet)

5.   (2x-16)/(x^2-64) Jeg bruger [ og ] (kantede parenteser for at holde styr på hele tælleren og hele nævneren. En kantet parentes er en helt almindelig parentes, der bare har ændret lidt form.

     [2x-16] / [x^2-64]           sætter 2 uden for parentes i tælleren

      [2(x-8)] / [x2-82]           bruger kvadratsætning til omskrivning af nævneren

      [2(x-8)] / [(x-8)(x+8)]   da der er ganget med (x-8) i både tæller og nævner kan det forkortes væk, tilbage bliver

      [2] / [x+8] = 2/(x+8)

6   (a^2-2ab+b^2)/2(a-b)                         sætter lige firkantede parenteser om tæller og om nævner

     [(a^2-2ab+b^2)] / [ 2(a-b)]                  bruger kvadratsætning til omskrivning af tælleren

    [(a-b)(a-b)] / [2(a-b)]                           nu optræder (a-b) både i tæller og i nævner, så jeg forkorter med (a-b)

    [(a-b)] / [2] = (a-b)/2

 

Bemærk at hver gang jeg har skiftet linie, burde jeg have skrevet et =, men så ville teksten nok blive forvirret.

   


Skriv et svar til: Forkort brøker med bogstaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.