Kemi

Mættet opløsning af sølvsulfat

30. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Hvordan laves en mættet opløsning af sølvsulfat ud fra ækvivalente mængder af

  Na2SO4·10H2O og AgNO3 ?
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. januar 2013 af mathon

kaldes den molære opløselighed af Ag2SO4 i vand
for s
haves

                            Ag2SO4 (s)   <--->   2 Ag+ (aq)   +   SO42- (aq)
molariteter                                           2s                      s

    så

                                      [Ag+ (aq)]2 • [SO42- (aq)] = Ksp = 7,7·10-5 M3

   ved indsættelse
                                           (2s)2 • s = Ksp

    hvoraf
                                            4s3 = Ksp

                                            s = (Ksp/4)1/3 = ((7,7·10-5 M3)/4)1/3 = 0,026801 M

  
                             en mættet Ag2SO4-opløsning er 0,026801 M

   dvs
              0,026801 mol Na2SO4·10H2O pr liter opløsning
       og
              2•(0,026801 mol) AgNO3 pr liter opløsning

 

 

                     


Svar #2
30. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Ksp = KO   ?         (opløselighedsproduktet)

 

 og hvor har du fra, at Ksp = 7,7·10-5 M3 for Ag2SO4? Ved hvilken temperatur er det ved ?

 

Flere steder på google siger, at  Ko(Ag2SO4) =1,2 ⋅ 10-5 M3  ved 25oC
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. januar 2013 af mathon

 

               KO = Ksp = 7,7·10-5 M3 for Ag2SO4 ved 25ºC


Svar #4
30. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

 ... Den værdi kan jeg ikke finde nogen steder på google :(


Svar #5
30. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Links der henviser til, at Ksp for Ag2SO4 ved 25oC er 1.4 • 10-5 M3

http://www.csudh.edu/oliver/chemdata/data-ksp.htm

http://bilbo.chm.uri.edu/CHM112/tables/KspTable.htm

 

.... Det samme kunne jeg gøre for 20oC

  Der må være en bred enighed om, at Ksp(Ag2SO4) ved 250C er mellem 1.2 • 10-5 M3 og 1.4 • 10-5 M3  og ikke 7.7 • 10-5 M3


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. januar 2013 af mathon

 

                           Ksp(Ag2SO4) = 7.7 • 10-5 M3 ved 25ºC er hentet  fra en tysk kemihåndbog

   men det er jo ligegyldigt; brug den værdi, du best kan argumentere for/har mest tillid til

f.eks. giver

                                            s = (Ksp/4)1/3 = ((1,4·10-5 M3)/4)1/3 = 0,015193 M

                                            s = (Ksp/4)1/3 = ((1,2·10-5 M3)/4)1/3 = 0,014422 M


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. januar 2013 af mathon

   best   --->   bedst


Skriv et svar til: Mættet opløsning af sølvsulfat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.