Kemi

Ligevægts kemi

30. januar 2013 af trunzze - Niveau: B-niveau

Hej SP!

Jeg er i tvivl om b) og c) i opgave:

H2 (g) + I2 (g) -> 2HI (g)

 

I et forsøg, fylder man noget HI i en reaktionsbeholder, som derefter opvarmes til 490,6 C grader. Efter at beholderen har stået to timer ved denne temperatur, er man sikker på at systemet er nået til ligevægt, hvorefter man måler koncentrationerne af I_2 og HI i beholderen.

[I_2] = 2,60 * 10^-3   M               

[HI] = 17,63 * 10^-3   M

a) hvor stor er H_2 ved ligevægt i dette forsøg?

[I_2] = [H_2] = 2,60 * 10^-3   M



b) hvad var [HI] i beholderen ved starten af forsøget?

c) Hvorfor indstiller ligevægten sig meget hurtigere ved 490,6 C grader end ved 425,4 C grader ?

 

 

Håber I kan hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2013 af LubDub (Slettet)

c)

   Når temperaturen øges, så øges reaktionshastigheden, for så vil molekylerne have større kinetisk energi, som giver flere reaktioner og dermed en forøgelse i reaktionshastigheden.


Svar #2
30. januar 2013 af trunzze

#1

 

Det er dog den aktuelle stofmængdekoncentration, jeg er ude efter... Jeg ved, at det er noget med at man skal beregne i x'er, men jeg er helt lost..

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
30. januar 2013 af LubDub (Slettet)

b)  

     [HI](start) = [HI](slut) + 2 • [I2](slut)

eller

     [HI](start)  = [HI](slut) + 2 • [H2](slut)


Svar #4
30. januar 2013 af trunzze

#3

 

Tak! Men kender du metoden, hvis man skal beregne det ved at finde x, der svarer til  [HI](start)?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. januar 2013 af LubDub (Slettet)

Jeg plejer at bruge den metode, hvor man skal finde x, når man kender koncentrationerne ved start, og man skal finde de nye koncentrationer ved ligevægt, men ikke omvendt, for når der ikke er ligevægt, så er Y ≠ Kc, og man kan derfor ikke sætte dem lig hinanden og isolere x.

     


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. januar 2013 af LubDub (Slettet)

#3

b)

    [HI](start) = [HI](slut) + [H2](slut) + [I2](slut)


Skriv et svar til: Ligevægts kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.