Matematik

hjælp til ligninger

03. februar 2013 af hejmariab (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej, har virkelig brug for hjælp med nogle opgaver! 

Bestem de eksakte løsninger. Dvs. afrund ikke.
1. Bestem løsningsmængden til ligningen 64 = x3
2. Bestem løsningsmængden til ligningen 16 = x4
3. Bestem løsningsmængden til ligningen -16 = x4

Løs ligningen
10 x + 6 = -10 x - 14


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2013 af ChemistryIsKey

Når du skal løse ligninger handler det om, at få den ubekendte variabel (i dette tilfælde x) til at stå HELT alene.

1.

     x3 = 64

     x = 3√64 = 4

2.

     x4 = 16

     x = 4√16 = 2

3.

     x4 = -16

     x = 4√-16 = ikke et reelt tal.

_________________________

Husk reglen

     n√(xn) = x

da det er denne, jeg har anvendt på venstresiden i ligningerne til at isolere x :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2013 af ChemistryIsKey

Løs ligningen med hensyn til x:

     10x + 6 = -10x - 14

  Først lægger du 10x til på begge sider af ligningen og du får

     10x + 10x + 6 = -10x + 10x - 14

     20x + 6 = -14

  Nu trækker du 6 fra på begge sider af ligningen og du får

     20x + 6 - 6 = -14 - 6

     20x = -20

  Nu dividerer du med 20 på begge sider af ligningen, da der står et 'skjult' gange mellem 20 og x, og du derfor kan bruge den modsatte regneregel til gange; altså at dividere. Du får

     20x / 20 = -20 / 20

     x = -1

___________________________

HUSK når du skal løse ligninger, at du altid skal gøre indgreb på begge sider af ligningen.

Husk også, at anvende de modsatte regneregler (minus udligner plus og omvendt, gange udligner dividér og omvendt og rødder udligner potens og omvendt) :-)

Se evt: http://www.youtube.com/watch?v=QZgSTFiVuw4&feature=player_embedded


Svar #3
03. februar 2013 af hejmariab (Slettet)

okay, tror jeg forstår det nu! 
- tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. februar 2013 af mathon

2.

 x4 = 16

          x = ±161/4 = ±2


Skriv et svar til: hjælp til ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.