Fysik

Rødt lys - mekanik

03. februar 2013 af ChemistryIsKey - Niveau: B-niveau

Hey Studieportalen!

Jeg sidder med denne her opgave vedrørende noget jeg antager omhandler mekanik. Jeg er ikke så godt med på det område, så tænkte på om der var nogle fysikhajer, der kunne hjælpe en smule, da jeg har prøvet at lave den i lang tid nu. Opgaven lyder:

"Rødt lys

Figuren viser (t,v)-graferne for to biler A og B (vedhæftet). Idet A starter, kører B forbi med konstant fart.

a) Hvor lang tid varer det, inden A indhenter B?

b) Hvor langt bevæger bilerne sig i løbet af dette tidsrum?"

Jeg tænker at det har noget at gøre med arealerne under graferne, men kan simpelthen ikke få det til at give mening. På forhånd tak! :-)

Vedhæftet fil: Rødt lys.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2013 af peter lind

Det har du ret i. Arealerne under kurven angiver, hvor langt de har kørt, så når arealerne under kurverne for de 2 kurver har A indhentet B


Svar #2
03. februar 2013 af ChemistryIsKey

Så hvis man finder arealerne under de to grafer skal man så trække dem fra hinanden? Og får man i det tilfælde så ikke den strækning de har kørt og ikke tid? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2013 af peter lind

Du skal finde til hvilken tid de to arealer er lige store. Det er den tid, der spørges om. Du skal ikke trække nogen arealer fra hinanden. Arealet under kurven angiver så hvor langt de har kørt i den tid.


Svar #4
03. februar 2013 af ChemistryIsKey

Men hvordan gøres dette? Er det muligt at opstille et udtryk for dette eller skal man prøve sig frem? (Undskyld, men jeg er som sagt ikke så skarp til mekanik) :-)


Svar #5
03. februar 2013 af ChemistryIsKey

Please er der ikke nogen der kan hjælpe? :/

Arealerne under graferne er vist:

A; s = (0.5 * 13.89 m/s * 5 s) + (13.89 m/s * 5 s) = 104.175 m

B; s = (11.11 m/s * 10 s) = 111.1 m

Kan man så opstille funktionerne udfra disse, så de hedder:

A; s = (0.5 * 13.89 * t) + (13.89 * t)

B; s = (11.11 * t)

Og sætte dem lig hinanden og isolere t eller hvad? :-(


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. februar 2013 af peter lind

B er en bevægelse med konstant hastighed så s=v*t

A accelererer så det er ikke helt så simpelt. Du kan finde hvor langt den har bevæget sig i de første 5 minutter. kald den s5. Derefter er  det en konstant bevægelse så du kan opstille formlen s= s5 +v*(t-5 min) for t>5 min


Svar #7
04. februar 2013 af ChemistryIsKey

Okay, så stedfunktionerne for hhv. bil A og B må være

A;  s(t) = 0.5 * 833.4 m/min * 5 min + 833.4 m/min * (t - 5 min) = (833.4 m/min * (t - 5 min)) + 2083.5 m  ,  t > 5 min

B;  s(t) = 666.67 m/min * t

Skal disse så sættes lig hinanden? I så fald, får man så følgende (uden enheder lige nu):

     833.4 * (t - 5) + 2083.5 = 666.67t

     833.4t - 4167 + 2083.5 = 666.67t

     166.67t = 2083.5

     t = 12.5

Og hvor lang tid har de kørt:

     s(12.5) = 833.4 m/min * (12.5 min - 5 min) + 2083.5 m = 8334 m = 8.334 km

Kontrol

     s(12.5) = 666.67 m/min * 12.5 min = 8333 m = 8.333 km

Og hvis der tages forbehold vedrørende antallet af decimaler, så må dette være acceptable udregninger vel? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Bilen B kører med konstant fart vB = 40km/t.

Bilen A kører med konstant acceleration i de første 5 min, fra en fart på 0km/t til en fart på 50km/t, hvorefter den kører med konstant fart vA = 50km/t . Det svarer til, at den i de første 5 min kører med en gennemsnitlig fart på 25km/t = vA/2, og derefter med en fart på vA .

Opgaven drejer sig om at bestemme tiden t0 efter hvilken bilen A har kørt med samme gennemsnitsfart som bilen B. Der skal derfor gælde

vB = (0,5·vA · 5min + vA·(t0 - 5min)) / t0 , dvs.

vB = vA·(0,5·5min + t0 - 5min) / t0 , dvs.

(t0 - 2,5min) / t0 = vB / vA = 40/50 = 4/5 , altså

1 - 2,5min/t0 = 4/5 , eller

2,5min/t0 = 1 - 4/5 = 1/5 , og dermed

t0 = 5·2,5min = 12,5min

hvilket er det eksakte resultat.


Svar #9
04. februar 2013 af ChemistryIsKey

Men kan opgaven ikke på ligeså rigtig vis løses vha. #7? Og hvorfor divideres der egentlig med ti udtrykket? Er det fordi det skal følge formen

     v = s / t

eller? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der divideres med t0, fordi man betragter gennemsnitshastigheden over hele tidsrummet. Udregningerne i #7 er for så vidt ikke forkerte, men de er behæftede med unødvendige afrundingsfejl. Man bør alrid regne eksakt, hvor det er muligt.


Svar #11
04. februar 2013 af ChemistryIsKey

Okay tusind tak! Men er #8 så et bud på en alternativ løsningform ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, det kan man da godt kalde det.


Skriv et svar til: Rødt lys - mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.