Matematik

Differentialligning

03. februar 2013 af Devices (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal ved løsning af differentialligningen:

dT_L=k*(T_O-T_L)*dt

kunne lave en formelmæssig sammenhæng mellem T_L, T_O og t, idet jeg selv må sætte en passende initialbetingelse (som jeg har sat til;   til tiden 0 er T_L = 100)

 

 

dT_L=k*(T_O-T_L)*dt  <=>

dT_L /(T_O-T_L)  =k*dt <=>

integreres:

T_L* ln(T_O-T_L)=k*t+c_1?

T_L* (T_O-T_L)= e^k*t+c_1

Jeg nåede hertil da min eneste idé gik  galt.

 

Nogen der kan hjælpe mig løse denne? (har ikke meget tid)

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Notationen er ikke særlig praktisk. Differentialligningen er

dTL/dt = k·(TO - TL) , TL(0) = 100 .

Hvad er TO ? Er det en konstant?


Svar #2
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

det står der ikke noget om, men det er det da nød til at være, hvis den skal kunne løses?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er vel ikke meningen, at man skal gætte. Du må da vide, hvad disse funktioner og størrelser repræsenterer? Er der tale om temperaturer for nogle fysiske objekter?


Svar #4
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

Ja der er tale om temperaturens fra omgivelserne, og det er forresten en konstant


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så er TO jo en konstant. Og i øvrigt har du jo fået opgaven løst i din anden tråd. Der er ingen grund til at køre den samme opgave i flere forskellige tråde.


Svar #6
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

ja men jeg forstår slet ikke noget af det i alle sammen skriver. Jeg må åbenbart ikke kende til en åbenlys fakta omkring alt det her, som i gør.   Kan i ikke gøre det step by step, eller vise løsningen direkte så jeg har noget at se på. Jeg har simpelthen siddet med det her problem i jeg ved ikke hvor mange timer nu.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det var måske en ide at læse de relevante kapitler i din bog? Det må være gennemgået, hvordan man finder løsningen til en lineær differentialligning af formen

y' +ay = b


Svar #8
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

jeg har søgt så mange steder efter hjælp, mine bøger, internettet og har simpelthen ikke kunne finde eller forstå den hjælp jeg har brug for. derfor jeg er nødstedt til at anvende SP som mit sidste håb.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo gennemgået i den anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1300117 .

Hvis du ikke forstår, hvad løsning af differentialligninger drejer sig om, er der ikke meget plan i at kaste sig ud i en opgave som denne.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.