Kemi

Acetation

09. februar 2013 af xxx007xxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad er en acetation?

Har det noget at gøre med

- korresponderende syre-basepar? Eller puffersystemer?

 

Håber en af jer, vil forsøge at forklare mig det på en forståelig måde, da jeg ikke rigtig kan finde noget om det i min bog: BasisKemi B


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

En acetation (CH3COO-) er den korresponderende svage base til den svage syre, acetatsyre (eddikesyre, CH3COOH):
     CH3COOH (aq) + H2O (l) ⇔ CH3COO- (aq) + H3O+ (aq) 
En opløsning af dette korresponderende syre-base par ved en relativ høj koncentration giver et puffersystem, som er i stand til forhindre radikale pH-svingninger i at forekomme - fx ved tilsættelse af en ikke så stor mængde stærk syre eller stærk base. Man bruger altså puffersystemer til at fastholde en bestemt pH, hvilket er praktisk fx i forbindelse med opdyrkning af produktionsbakterier, som kun biosyntetiserer den ønskede metabolit i et miljø med en pH inden for et bestemt interval.
For puffersystemer gælder der pufferligningen, givet ved:
     pH = pKs + log(cBase/csyre)
(som egentlig kun under visse betingelser kan anvendes for at få en god approksimation - herunder må syren og basen ikke være for stærke protolytter (= pKa må ikke være meget mindre end 7), koncentrationerne må ikke være for lave (= mindre end 1,0 * 10-3 M) og koncentrationsforskellen i syre-baseparret må ikke være for stor (= større end 1:100)).   


Svar #2
10. februar 2013 af xxx007xxx (Slettet)

Tusind tak for det fine svar!:)

Skriv et svar til: Acetation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.