Kemi

Aminosyres nettoladning

11. februar 2013 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hjælp :)

Hvordan finder man aminosyrenes nettoladning ved neutral pH-værdi? Fx skal jeg finde alanins nettoladning ved pH = 7.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

Bestem det isoelektriske punkt, pI, for aminosyren, givet ved gennemsnittet af pKa for syregruppen og pKb for basegruppen:
pI = (pKa + pKb)/2 

Hvis der indgår flere basiske grupper eller syregrupper i aminosyrens sidekæder, så skal du vælge de to grupper, hvis pKb og pKa nummerisk er tættest på hinanden.

Efterfølgende kigger du på forholdet mellem pI, pH og nettoladning givet ved følgende:
- pH < pI giver positiv nettoladning
- pH > pI giver negativ nettoladning
- pH = pI giver neutral nettoladning (zwitterion)

I dette tilfælde har alanin kun carboxylsyregruppen og aminogruppen, der er det karakteristiske minimum for en aminosyre:
pKa(-COOH) = 2,35
pKb(-NH2) = 9,69
pI = (2,35 + 9,69)/2 = 6,02

pH 7 viser sig at være større end pI, hvilket umiddelbart betyder, at aminosyremolekylerne burde have en negativ nettoladning; men fordi pH alligevel er rimelig tæt på det isoelektriske punkt, vil en stor del af aminosyrerne dog også foreligge på deres zwitterionform (dvs. neutral nettoladning).  

  


Skriv et svar til: Aminosyres nettoladning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.