Kemi

pH

12. februar 2013 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hjælp.

Mavesaft kan betragtes som en fortyndet opløsning af saltsyre (HCl). Mavesaftens lave pH-værdi
har en bakteriedræbende funktion og den bevirker, at proteinerne i føden denatureres (dvs.
udfoldes). Derved kan enzymet pepsin nemmere spalte proteinerne.


Beregn antallet af mol HCl i 1,0 L mavesaft med pH 2,0.

Den måde, jeg har tænkt mig at gøre det på, er ved at sige:

pH = -log(Cs)

og derefter finde n ud fra V og c. Er det rigtigt? Og hvis det er rigtigt, hvordan isolerer jeg c?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. februar 2013 af ChemistryIsKey

Det er helt rigtigt det du tænker. Du kan først og fremmest finde koncentrationen af mavesaften (saltsyren) ved

     [HCl] = 10-pH = 10-2 = 0.01 M

Herefter kan du finde n som du rigtigt også er inde på vha. relationen mellem c, V og n

     n = c · V = 0.01 M · 1 L = 0.01 mol

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. februar 2013 af mathon

 

                [H3O+] = 10-pH = c(HCl) = 10-2,0 = 0,01


    antal mol i 1 L

                                         n = (1,0 L) • (0,01 mol/L) = 0,01 mol


Svar #3
12. februar 2013 af elissa92

Tusinde tak :)


Svar #4
12. februar 2013 af elissa92

Nu er jeg stødt på noget andet.

Når føden overføres fra mavesækken til tarmen bliver saltsyren neutraliseret mednatriumbikarbonat, der udskilles fra bugspytkirtlen. Natriumbikarbonat, NaHCO3 er et syreneutraliserende stof: HCl + NaHCO3 --> NaCl + H2O + CO2, og det har en molvægt på 84,0 g/mol. Beregn hvor mange gram natriumbikarbonat, der skal udskilles for at neutralisere syren i spørgsmål (a).

Skal jeg ikke bare sige, m = 84,0 g/mol * 0,1 mol ? :) 


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. februar 2013 af mathon

 

             HCO3- : H3O+ = 1 : 1

                     n(HCO3-) = 0,01 mol = n(NaHCO3)

                     m(NaHCO3) = (0,01 mol) • (84,00 g/mol) = 0,84 g


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.