Kemi

Beregn pH værdi af HCl og NaOH

16. juni 2024 af stpp - Niveau: C-niveau

Hej Alle,
Hvordan beregner man ph-værdien i 0,1 molær HCl og ph-værdien i 0,1 molær NaOH?

Mange tak,
Vh mig


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2024 af mathon

HCl er en stærk syre, som er helt deprotoniseret i vand. NaOH er en stærk base som er helt protoneret i vand.

                      \begin{array}{lllllll}\textup{Ved 25}\degree\textup{:}\;pH+pOH=14\\\\\\ \left [ H_3O^+ \right ]=c(HCl)=0.1\;\mathrm{M}\\\\ pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \mathrm{M}\right )=-\log\left (0.1\right)=1\\\\\\\\ \left [ OH^- \right ]=c(OH^-)=0.1\;\mathrm{M}\\\\ pOH=-\log\left ( \left [ OH^- \right ]/ \mathrm{M} \right )=-\log\left ( 0.1 \right )=1\\\\ pH=14-pOH=14-1=13 \end{}


Svar #2
16. juni 2024 af stpp

Hvorfor er -log(H3O+ ) = -(stofmængdekoncentrationen af (HCl))?

Og hvorfor er pH = 14 - pOH?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. juni 2024 af Martin2Holte

Se her https://da.wikipedia.org/wiki/PH#:~:text=pH%20(af%20nogle%20antaget%20at,beskrivelse%20af%20en%20opl%C3%B8snings%20surhedsgrad.

Definitionen af pH er -log(koncentration af h+ ioner) som er det samme som HCl molekyler, idet de fuldstændig dissocierer.

At pH + pOH giver 14 (ved 25 grader) er blevet fundet eksperimentel, se https://da.wikipedia.org/wiki/Vands_autohydronolyse

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juli 2024 af mathon

               \small \small \begin{array}{llllll}\textup{F\o r og efter dissociationen:}\\\\\\ \left [ HCl \right ]_{\textup{f\o r}}=c& \left [ H_3O^+ \right ]_{\textup{f\o r}}=0\\\\\left [ HCl \right ]_{\textup{efter}}=0& \left [ H_3O^+ \right ]_{\textup{efter}}=c \end{}


Skriv et svar til: Beregn pH værdi af HCl og NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.