Matematik

Matematik-projekt om integralregning

13. februar 2013 af madspp (Slettet)

Hej,

Jeg er i øjeblikket i gang med et "projekt" (rettere sagt "afleveringsopgave") i matematik, der omhandler integralregning. Projektet omhandler anlæggelsen af en ny vold ved en motorvej (Motorvej E45), der går vest om Kolding. Jeg har vedhæftet oplægget til opgaven som en PDF-fil på i alt 2 sider.

Jeg har arbejdet mig igennem opgave 1 uden problemer. Men når jeg kommer til opgave 2, så ved jeg simpelthen ikke hvad jeg skal gøre...

Opgave 2 omhandler, at man skal finde funktionerne for 2 parabler, der går igennem nogle bestemte punkter, og parablernes integral skal samtidigt have en bestemt værdi (alt dette er meget bedre beskrevet i det vedhæftede dokument).

Da jeg selv sidder fast i opgave 2, spørger jeg til råds inde på dette forum, da jeg tænkte at der nok var nogle skarpe hoveder der kunne hjælpe mig lidt :)

Takker for svar :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal bestemme den parabel, der vender grenene nedad, som går gennem punkterne A og B, og som har samme areal mellem parabelen og skillelinien, som det orange område mellem A og B.

Tilsvarende bestemmes parabelen gennem C og D.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2013 af papas (Slettet)

f(-13) = f( 15) = 58    a = -b/2          eller f ' (1) = 0 pgasymmetrierne


Svar #3
15. februar 2013 af madspp (Slettet)

Jeg er godt klar over, hvad man skal "opnå" gennem opgave 2, jeg er bare i tvivl omkring hvordan jeg kan finde frem til funktionen for de 2 parabler, der går gennem punkterne A & B, og C & D.

Indtil videre har jeg forsøgt mig med 4 ligninger med 4 ubekendte, eftersom man får en integrationskonstant når man integrerer udtrykket for en parabel (og dermed 4 ubekendte).

For den første parabel har jeg i hvert fald forsøget med 4 ligninger med 4 ubekendte. De 2 af ligningerne er funktionen for en parabel integreret, hvor de er sat lig med det areal, parablen skal "opfylde" (Areal = a/3 * x3 + b/2 * x2 + c * x + k), og hvor x-værdierne for punkterne A og er benyttet i funktionerne.

De 2 andre ligninger jeg har lavet består af den "normale" funktion for en parabel ( f(x) = a*x2 + b*x + c), hvor A og punkternes x- og y-værdier er sat ind i hver deres ligning. Altså er funktionerne:

I: 1658 = a/3 * (-13)3 + b/2 * (-13)2 + c * (-13) + k

II: 1658 = a/3 * (15)3 + b/2 * (15)2 + c * (15) + k

III: 58 = a * (-13)2 + b * (-13) + c

IV: 58 = a * (15)2 + b * (15) + c

Bør jeg opstille ligningerne anderledes eller bør jeg benytte mig af en anden metode til at finde funktionen for parablen?

Det skal lige nævnes, at de 1658 er arealet mellem punktet A og B og ned til x-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. februar 2013 af papas (Slettet)

a, b , c er forskellige i 3, 4 og 1 og 2  , der er 6 ubekendte

se hvad jeg skrev om parablen gnm AB, udnyt at fx f(15) = 58  og ∫ f(x) dx fra -13 til 15 er 1658 (din udregning), og saa finder du de tre ubekendter...   gentag for de andre a2, b2, c2

 

f(-13) = f( 15) = 58    dermed a = -b/2          eller f ' (1) = 0 pga symmetrierne dermed a = -b/2


Skriv et svar til: Matematik-projekt om integralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.