Kemi

Hjemmeopgave i kemi. Hjælp!

14. februar 2013 af Sasjadacke (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg er kørt lidt fast i en hjemmeopgave i kemi. 

Den lyder således: 

Opgave 5
Husholdningseddike er en 5 masseprocent opløsning af eddikesyre i vand. Massefylden er 1 g/ml
a) Hvor mange gram eddikesyre er i 1 liter?
?=1g/ml
1l vejer 1000g = 1kg
5% af 1000g= 50g
n=m/M

b) Hvor mange mol er det?

n = m / M
n = 50g /

c) pH-værdien er lige i nærheden af 2 hvad fortæller det om eddiken?

d) Hvor mange ml husholdningseddike skal der bruges til at fjerne 25 g kalk i en kedel?

Det er b, c og d. 
Så hvis nogle lige hurtigt kunne forklare hvordan de kunne løses eller evt. regneregler, vil i være en stor hjælp. 
på forhånd tak. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
14. februar 2013 af ChemistryIsKey

a)

Massen af 1 liter er

     1000 mL · 1 g/mL = 1000 g = 1 kg

Hvor meget eddikesyre er der i denne opløsning?

     1000 g · 0.05 = 50 g

b)

I mol

     n = m / M = 50 g / 60.05 g/mol ≈ 0.8326 mol

c)

pH værdien fortæller noget om forholdet mellem oxoniumioner og hydroxidioner. I en opløsning med pH 2 vil langt over størstedelen af dette forhold være oxoniumioner og opløsningen betegnes derfor som værende sur.

d)

Reaktionen ved afkalkning med eddikesyre er

          2 CH3COOH      +      CaCO3        -->        Ca(CH3COO)2    +    H2O    +    CO2

m           30.00 g                      25 g

M        60.05 g/mol        100.09 g/mol

n         0.4996 mol           0.2498 mol


Svar #2
14. februar 2013 af Sasjadacke (Slettet)

Tusinde gange mange tak! 


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. februar 2013 af ChemistryIsKey

Det var så lidt :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. februar 2013 af mathon

 

c) pH-værdien er lige i nærheden af 2 hvad fortæller det om eddiken

          
           cs = 0,05 • (1000 g/L) / (60,05 g/mol) ) = 0,833 M

 

          pH = -log(α•cs) = 2

                     α•cs = 10-2 = 0,01

                     α = 0,01 / 0,0833 = 0,012 = 1,2%

    ved pH = 2 er eddikesyren kun ca 1% ioniseret


Skriv et svar til: Hjemmeopgave i kemi. Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.