Kemi

Syrekonstanter og Ph værdi

16. februar 2013 af Arkimedesanton (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej.

Hvad er den helt nøjagtige grund til at man anvender Pks og Ks. Kunne man ikke nøjes med at udregne Ph? Altså jeg har en ide om at man skal bruge Pks og Ks værdier til at udregne Ph i opløsninger?

Men kan i give mig en præcis definition? Og hvorfor man anvender deM?

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2013 af mathon

 

                 pKs og Ks  anvendes for at kunne sammenligne syrers styrke

                 pH og [H3O+] er et uddtryk for en opløsnings surhedsgrad

 

definition
stærk syre
                        S (aq)   +   H2O (l)   --->   B (aq)   +   H3O+ (aq)

                 
                                                            
[B (aq)] • [H3O+ (aq)]
                                             -------------------------  =  Ks
                                                        [S (aq)]

 

definition
svag syre
                        S (aq)   +   H2O (l)   <--->   B (aq)   +   H3O+ (aq)

                 
                                                            
[B (aq)] • [H3O+ (aq)]
                                             -------------------------  =  Ks
                                                        [S (aq)]


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2013 af LubDub (Slettet)

vil du sammenligne en syres eller bases styrke, så skal du kigge på pKs / Ks og pKb / Kb.

jo større Ks / Kb er, jo stærkere er syren / basen

jo mindre pKs / pKb er, jo stærkere er syren / basen

         da pKs = - log(Ks) og pKb = -log(Kb)


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. februar 2013 af mathon

stærk syre

                                         pH = - log(cs)


middelstærk syre
                                                         -Ks + √(Ks2 + 4 • Ks • cs)
                                         pH = - log ------------------------------
                                                                          2


svag syre
                                         pH = (1/2) • (pKs - log(cs))

                                                                                                                                   og tilsvarende for baser


 

                                                                 

 


Skriv et svar til: Syrekonstanter og Ph værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.