Matematik

taylorpolynomier

19. februar 2013 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

Taylorpolynomiet omkring punktet a er jo dybest set smart, fordi det op til orden n har samme differentialkvotient i a som den funktion, man ekspanderer. 
Men jeg har altid tænkt: Kunne det være, at der eksisterede andre typer funktioner, der havde denne egenskab? Det jo oplagt, hvorfor egenskaben opstår for polynomier, nemlig fordi de bliver til en konstant efter differentiering et passende antal gange. Men hvordan kan man være sikker på, at der ikke findes andre "klasser" af funktioner, der har denne egenskab?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2013 af peter lind

Det er der sikkert. I nogle tilfælde kan man bruge en fourier rækkeudvikling


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Polynomier er bekvemme at bruge, fordi de er simple at beregne, differentiere og integrere. Man approksimerer den faktiske funktion med det polynomium der stemmer overens med funktionen og alle dens n afledede beregnet i det punkt.


Svar #3
20. februar 2013 af Mathematica (Slettet)

Okay andersen, men nu var mit spørgsmål mere om polynomier er de eneste funktioner, der kan differentieres til en konstant. Jeg synes ikke det er intuitivt, hvordan man skulle bevise, at det kun er disse funktioner, der har denne egenskab - selvom det jo nok virker endnu mærkeligere at skulle tænke på, at der findes nogle andre der gør det.
 


Svar #4
20. februar 2013 af Mathematica (Slettet)

Hah nej vent. Det følger jo faktisk smukt at middelværdisætningen, at det kun er et polynomium af første grad, der har den egenskab at f' = k:

f(x) - f(0) = k(x-0)
<=>
f(x) = kx + f(0)

 


Svar #5
20. februar 2013 af Mathematica (Slettet)

og sådan kan man generalisere videre og videre til polynomier af højere og højere orden :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, polynomier er de eneste funktioner, der i et endeligt antal differentiationer differentieres til en konstant. Integrerer man en konstant får man jo et førstegradpolynomium, og hver man integrerer et polynomium, får man igen et polynomium, hvis grad er 1 højere.


Skriv et svar til: taylorpolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.