Kemi

pH i ækvivalenspunktet

19. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Lad os sige, at vi titrerer en svag syre med en stærk base.

Konkret

 Vi titrerer 20,0 mL 0,100 M CH3COOH med 0,100 M NaOH. Ved V(NaOH) = 20,0 mL har vi ækvivalenspunktet.

Hvorfor er det, at man her skal gøre følgende

      c(CH3COO-) = (0,100M • 0,020L) / (0,020L + 0,020L) = 0,050 M

      pOH = 0,5 • (9,24 - log(0,050)) = 5,27

      pH = 14,00 - 5,27 = 8,73 (25oC) ?

 

      Hvorfor kan man ikke bruge formlen

      pH = 0,5 • (pKs - log(cs)) ?

 

      men når man fx titrerer en stærk syre

      med en stærk base, så tager man jo

      ikke og finder pH-værdien af basen!?  (når man skal finde pH-værdien i ækvivalenspunktet)

  

er det fordi man får basen CH3COO- ud?

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. februar 2013 af mathon

   efter en dråbes tilsætning af titrator
   indtil en dråbe før omslaget
   kan
  
                                          pH = pKa + log( V / (Vo - V) )          hvor V er det tilsatte titratorvolumen
                                                                                          og
                                                                                                Vo er omslagsvoluminet
 

   anvendes


Svar #2
20. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

pKa  = pKs ?

a står for acid?


Skriv et svar til: pH i ækvivalenspunktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.