Fysik

Udbredelseshastighed i glas

20. februar 2013 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. 

Jeg har prøvet at udregne opgaven, men er usikker på om det er det rigtige resultat jeg er kommet frem til. 

I denne opgave ser vi på en lysstråle, der bliver brudt en grænseflade mellem ludt og glas. lysets hastighed i luft er c = 3,0 * 108 m/s. lysets hastighed varierer en smule fra glassort til glassort og med bølgelængden. 

 

a ) i = 30,0º og b = 19,3º. Beregn lysets udbredelseshastighed i glasset.

jeg har brugt brydningsloven ved at isolere v:

v2 = v1 * (sin(b) / sin(i)  

v2 = 3,0 * 108 m/s * sin(19,3º) / sin (30,0º) = 198308635,6 m/s. Men skal jeg ikke komme med et bestemt antal betydende cifre eller skal det skrives som titalspotens? 

 

b) i = 25,4º og vglas = 1,84 * 108 m/s. Beregn brydningsvinklen.

Jeg har brugt brydningsloven ved at isolere sin(b)

sin(b) = (sin(i) * v2) / v1

sin(b) (sin(25,4º) * 1,84 * 108 m/s)  / 3,0 * 108 m/s = 2,630802152 * 108 . Jeg har det samme problem, jeg ved ikke hvordan jeg skal angive resultatet.

 

 

Er der nogen der kan forklare mig, hvordan man giver et resultat, altså det med betydende cifre og måleusikkerhed.

Det vil være rigtigt dejligt, hvis nogle kunne se om at jeg har udregnet opgaverne rigtigt

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Ligesom lyshastigheden er givet som et tal med 10-eksponent, c = 3,0·108 m/s, angives hastigheden i glas som et tal med 10-eksponent, v2 = 1,98·108 m/s .

b) Man beregner sin(b) = sin(i)·1,84·108m/s / (3,0·108m/s) = sin(25,4º)·1,84/3,0 = ... Derefter beregnes vinklen b selv.


Svar #2
20. februar 2013 af hansen1921 (Slettet)

Hvorfor skal man ikke divider med 3,0 * 108 i opgave b 

Hvad er det så resultatet bliver i opgave b.

 

Altså i opgave a, er det mening, at der skal stå 1,9 * 108, da c er angivet med to decimaler? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo netop det, man gør. Resultatet af beregningen i b) er sinus til brydningsvinklen b, og af det beregner man så selve vinklen b.

a) Hvis det skal afrundes til 2 decimaler er det v2 = 2,0·108m/s . Lyshastigheden c er kendt med meget mere end 2 betydende cifre, som du angiver. Til 3 betydende cifre er c = 3,00·108m/s .


Svar #4
20. februar 2013 af hansen1921 (Slettet)

Sorry, Jeg mente, at i opgave a er v1 c = 3,0 * 108 m/s angivet med 2 betydende cifre, hvilket vil sige at den hastighed vi finder for glasset v2 også skal angives med to betydende cifre, hvilket bliver 1,9 * 108 m/s .

Er det rigtigt formuleret?

 

 i opgave b har jeg forstået udregningsmetoden, men selve resultatet til brydningsvinklen skal det så ikke være med 3 betydende cifre, da indfaldsvinklen er angivet med 3 betydende cifre. 

sin(b) (sin(25,4º) * 1,84 * 108 m/s)  / 3,0 * 108 m/s = 2,630802152 * 10.  hvilket bliver, at brydningsvinkel er 2,63 º


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

a) Nej, genlæs svaret i #3. Til 2 betydende cifre er v2 = 2,0·108m/s .

b) Genlæs svaret i #1:

Man beregner sin(b) = sin(i)·1,84·108m/s / (3,0·108m/s) = sin(25,4º)·1,84/3,0 = 0,26308 , hvoraf man så bestemmer vinklen

b = sin-1(0,26308) = 15,3º


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. februar 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Ad:  Men skal jeg ikke komme med et bestemt antal betydende cifre ?

Der har været et professorat i glas ved DTU ( Risø ).  Professor i een slags glas ?  Glas er ikke bare glas.

Lyshastighed i "glas" med 2 betydende cifre er sikkert rigeligt.


Skriv et svar til: Udbredelseshastighed i glas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.