Fysik

Fysik - spændingsfald

22. februar 2013 af ChemistryIsKey - Niveau: B-niveau

Hej SP!

Jeg har en eksamensopgave, som jeg bøvler lidt med. Tror du er forholdsvist enkelt, men vil lige forsikre mig! :)

Opgaven lyder (det er punkt b i den vedhæftede):

"Resistoren i kredsløbet har resistansen 0.031 Ω

b) Beregn spændingsfaldet over batteriet i kredsløbet".

Skal man bare udnytte Ohms lov ved

U = R · I,

da både strømstyrke og resistans er kendt eller?

På forhånd tak! :)

Vedhæftet fil: Fysik!.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2013 af hesch (Slettet)

Ja, altså:

Ubatteri = R*I + 23,6V


Svar #2
22. februar 2013 af ChemistryIsKey

Hentyder de til, at batteriet er cirklen med et kryds i - for jeg troede den var pæren? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. februar 2013 af hesch (Slettet)

Det er pæren, batteriet ses tegnet til højre.


Svar #4
22. februar 2013 af ChemistryIsKey

Nå okay, men hvorfor lægges de 23,6 V så til? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. februar 2013 af mathon

 

              Hvilespændingen ved serieforbundne modstande
              deles i modstandstallenes forhold (her er set bort fra en mindre indre modstand Ri i batteriet
              og fra den ringe strøm gennem voltmeteret)


Svar #6
22. februar 2013 af ChemistryIsKey

Okay så formlen kunne også skrive

     UBat = R · I + UHvile

? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. februar 2013 af mathon

med de i #5 foretagne tillempelser
er
                Uhvile = Ubat = (0,.031 Ω) • (12,7 A) + (23,6 V) = 23,99 V


Svar #8
22. februar 2013 af ChemistryIsKey

Okay tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. februar 2013 af hesch (Slettet)

#6:   Ad:    UBat = R · I + UHvile

Det er ikke rigtigt, det kan skrives:

Ubat = R*I + Upære,      Upære måles med viste voltmeter.

I opgaven er Ubat = Uhvile = Upol  da der ses bort fra batteriets indre modstand.


Svar #10
22. februar 2013 af ChemistryIsKey

Men jeg kan ikke rigtig forstå hvorfor man lægger pærens spænding til bateriets? :s


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. februar 2013 af hesch (Slettet)

#10:  Du lægger heller spændingen til batteriet, du lægger den til spændingsfaldet over modstanden ( R*I).

Kirchhoffs spændingslov:  Summen af spædingsfald/stigninger i en lukket strømvej = 0

Ubat - R*I - Upære = 0    ⇒

Ubat = R*I + Upære


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. februar 2013 af hesch (Slettet)

#11:  Sagt på en anden måde:

Batterispændingen skal jo modsvare spændingsfaldet i belastningen ( modstand + pære ).

 


Skriv et svar til: Fysik - spændingsfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.