Fysik

Tryk

24. februar 2013 af ViviKim (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan ikke rigtig gennemskue hvordan jeg skal komme frem til sammenhængen mellem temperatur og tryk.

Håber at nogen kan være behjælpelige?

13. Ved nedsænkning af en beholder i vand måles sammenhørende værdier af vandets temperatur og trykket P. Brug regression til at opstille en sammenhæng mellem den absolutte temperatur T og trykket P.

t/grader celcius 0 20 40 60 80
P/kPa 101 111 115 119 130

 

Efterfølgende kommer denne opgave som jeg har løst, som bruges igen i opg. 15, hvor jeg får endnu et lille problem:

14. Beholderen indeholder ren CO2. Dens volumen er 2 liter. Vis at det svarer til0,0893 mol. Vis at enheden Pa*m^3 kan omdannes til enheden J.


22.4 l=1 mol   →   2 l=2/22.4*1 mol=0.0893 mol 
1 Pa=1 N/m^2   altså er 1 Pa*m^3=1 N/m^2 *m^3=1N*m=1 J

Her har jeg behov for at finde ud af hvordan jeg kommer frem til R.

Jeg er klar over at jeg skal bruge p*V=n*R*T, men ikke hvilke tal jeg skal benytte i primært p og T, for at få det rigtige resultat, som skal ende med at være 8.24 J/mol/K.

15. Brug resultaterne fra opgave 13 og 14 til at bestemme værdien af gaskonstanten R i idealgas-ligningen p*V = n*R*T. Hvor stor er afvigelsen fra tabelværdien 8.314 J/K/mol.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2013 af peter lind

13. Som der står i opgaven brug regression. Det skal være lineær regression

14.  de 22. 4 l er ved standartbetingelserne Brug evt. resultatet til at onregne til disse betibgelser.

15. Du skal bruge resultatet fra 13. nærmere bestemt hældningskoefficienten fra regressionen til det. Du kan også bare vælge en T værdi og fra  regressionen finde den tilsvarende værdi af p


Svar #2
24. februar 2013 af ViviKim (Slettet)

Til nr. 13. Når jeg bruger lineær regg. får jeg at y=0,33x+102 .

Facitlisten siger: Sammenhæng mellem T og p er at p = 368*T , det er det jeg ikke forstår hvordan jeg skal komme frem til..


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2013 af peter lind

Du har formodentlig brugt temperatur i grad celsius. Det skal være i grad Kelvin


Svar #4
24. februar 2013 af ViviKim (Slettet)

Det ikke noget på resultatet at sætte Kelvin ind i stedet for grader celcius


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Bemærk, at trykket er givet i kPa. Når man benytter den absolutte temperatur T i stedet for celcius-temperaturen som den variable x, skal man også tvinge regressionslinien gennem (0,0), og man finder da

P = 0,368·103·T


Svar #6
24. februar 2013 af ViviKim (Slettet)

Super - så fik jeg det til at passe :)

 

Så mangler jeg  bare at få R i opg. 15 til at give 8.24?


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. februar 2013 af peter lind

se #1


Svar #8
24. februar 2013 af ViviKim (Slettet)

Jeg har forsøgt at indsætte T-værdi og tilhørende p, men får stadig ikke det korrekte svar.

Jeg ved ikke lige hvordan jeg skal bruge hældningskoefficienten?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. februar 2013 af peter lind

Bruger du stadig celcius grader ?

Der gælder P = nRT/V så hældningen af linen er nR/V  Hvis du i stedet har T som funktion af P bliver hældningen V/(NRT


Svar #10
26. februar 2013 af ViviKim (Slettet)

Aarh, har fundet ud af det nu.

P værdien skal omregnes ved hjælp af sammenhængen fra opg. 13 :)


Skriv et svar til: Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.