Kemi

opløselighedsprodukt

25. februar 2013 af mopagh (Slettet) - Niveau: B-niveau

CaCO3 har en Ko = 8,7 •10-9 M2.
Hvad er reaktionsbrøken (Rb), hvis opløsningen er præcis mættet?
Hvad er Rb hvis der også ligger fast CaCO3 på bunden, og opløsningen er mættet?

Kan simpelthen ikke finde ud af hvordan reaktionsformlen ser ud til at starte med.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

        CaCO3 (s) <----> Ca2+ (aq)  + CO32- (aq)

        Y = [Ca2+(aq)] • [CO32- (aq)]

.....

        Y < Ksp ; umættet

        Y = Ksp  ; mættet

        Y > Ksp  ; overmættet

 

 


Svar #2
25. februar 2013 af mopagh (Slettet)

Er disse svar korrekte til de to spørgsmål?

12a) Rb = [Ca2+(aq)] • [CO32- (aq)] = 8,7 •10-9 M2
12b) Rb = [Ca2+(aq)] • [CO32- (aq)] = 8,7 •10-9 M2
Reaktionsbrøken er uændret, da opløsningen er mættet og det faste stof derfor ikke reagerer yderligere med blandingen.


Skriv et svar til: opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.