Studievejledning

Matematik på økonomistudiet

26. februar 2013 af 123driu (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej kære medstuderende.

 

Så som så mange andre gymnasieelever sidder jeg og funderer over hvad jeg skal efter sommerferien. Jeg er klart indstillet på at skulle gå direkte videre til uni. Men er i tivil om hvilke uddannelse. 

Det forholder sig nemlig sådan, at jeg er temmelig ringe til matematik. I øjeblikket ligger min karakter på 2, mens mit snit dog ligger på 8 (som jeg regner med stiger en smule her til februars karaktergivningen, samt eksamen, hvor jeg plejer at klare mig bedre end den almindelige undervisning). Bl.a. på grund af mine 10'taler i virksomhedsøkonomi, og international'konomi (er HHX-elev). Sagt på en anden måde kan jeg bedre lide konkrette matematiske opgaver i forhold til de økoonomiske fag. Mens det halter med de mere abstakte områder inden for matematikken. 

Jeg har set på planen fra AU over områder man beskæftiger sig med. Hvor "matematik-økoonmi" virker meget centralt, som fylder hele 2 semestre. 

Så mit spørgsmål er: Vil dette være en ordentlig forudsætning for, at starte på økonomistudet? Jeg ved godt at det kun kræver 2 i matematik at starte på de fleste universiteter. Men er det realistisk at kunne klare det med en meget praktisk tilgang til matematik, men med flair for økonomi? Da jeg går ud fra at de ikke har sat minimumskravet på KU til 6 for sjov. Men at det på den anden side heller ikke forudsætter at man har haft økonomiske fag tidligere. 

Mvh. Simon


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2013 af okerne

Hej Simon.

 

Hvis du vil læse til Oecon, skal du forvente, at matematik og statistik udgør en stor del af studiet. Stort set alle fag på Oecon-studiet tager udgangspunkt i teoretiske modeller, hvor matematikken spiller en stor rolle (bortset fra de "bløde" fag, e.g. marketing). Mange af dem som falder fra studiet, har som regel haft problemer med matematikken.

Hvis du er bange for matematikken, kan du istedet kigge på HA-almen uddannelse, hvor matematikken ikke er ligeså en central del som på Oecon-studiet.


Svar #2
26. februar 2013 af 123driu (Slettet)

Tak for svaret.

Har nemlig kigget på erhvervsøkonomi udannelserne på CBS som et alternativ, som kun kræver matematik på B-niveau, som så mange uddannelser der ikke har noget med matematik sådan set også gør. Men virker bare som om at disse udelukkende er rettet mod beskæftigelse inden for den private sektor. Uden mulighed for beskæftigelse inden for arbejde i ministerier eller lign. f. eks. Da jeg interesserer mig noget mere for samfundsøkonomi. Det tætteste jeg dog er kommet på dette ved erhvervsøkonomiudannelserne er erhvervsøkonomi og filosofi, som dog stadig virker meget virksomhedsrettet. Hvor polit/oecon virker meget bredt orienteret i forhold til arbejdsmarkedet. 

Men i forhold til de teoretiske modeller. Er der så tale om modeller hvor man så at sige skal have en "baggrundforståelse" for modellen. Eller bruger man den direkte til et problem. Har nemlig aldrig haft større problemer med matematiske modeller i f. eks. virksomhedsøkonomi (som selvfølgelig dog er væsentligt simplere).


Svar #3
01. marts 2013 af 123driu (Slettet)

Bump.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. marts 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Det lyder til du gerne vil noget "nationaløkonom", hvis dette er drømmen, så kommer du ikke uden om fag som;

Mikroøkonomi, markroøkonomi og økonometri.

Mikro- og makroøkonomi er som sådan ikke deciderede matematik fag, men på "høj-niveau" i de fag, så kræver det at man forstår matematikken bagved teorien. Dette kan dog også hurtigt blive langhåret.

Økonometri er groft sagt anvendt anvendt matematisk og statistisk teori, med udgangspunkt i at teste økonomiske teorier empirisk. Det er derfor ret teknis krævende og du skal regne med er vil være udledninger, og eventuelt beviser.

Hvis "rigtig" nationaløkonm er drømmen skal du altså regne med det bliver meget teoretisk og matematisk baseret.

Når det er sagt så er du lidt snæversynet mht. dine drømme, cand.merc, kan "sagtens" få job i ministerier, der er ganske vidst flere cand.scient.pol, cand.polit, og cand.oecon, men der er også en del cand.merc'ere i ministerierne. Det er formentligt ikke nationaløkonomi de arbejder med, men der er mulighed for at komme ind i et ministerium, med andre uddannelser end cand.oecon.

 


Svar #5
07. marts 2013 af 123driu (Slettet)

Tak for svaret  #4.

Lyder umiddelbart som om at det ikke helt er noget for mig. Grundet den stærkt teoretiske matematikbeaserede økonometri. 

Er der ellers nogen der har et bedre forslag end HA(fil). I forhold til en mere makroøkonomisk/samfundsøkonomisk tilgang. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. marts 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Altså økonometri er ikke decideret "ekstrem" matematik, og beviserne har et "mål", f.eks. at udlede en estimator, men det kræver en matematisk forståelse, og arbejder med det udfra et matematisk perspektiv.

Hvis du er meget matematik forskrækket, så vil måske føles som meget tung matematik.

Du kan prøve at se på oecon uddannelsen andre steder end AU, der ER forskelle mellem de enkelte universiteter i deres fokus og tilgang til tingene.

Alternative uddannelser inden for samfundsøkonomi kunne være;
HA, cand.merc, evt. statskundskab.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2013 af Leoooo (Slettet)

Som #6 siger, har du kigget på statskundskab?

det kræver kun mat b, og er slet ikke så matematisk præget som økonomi.

 

Økonomi kræver mat a, og er ekstremt matematisk baseret. Kig på AU, så kan du se at 36 % af studiet er matematik, og niveauet starter der hvor mat A slutter.

 

Jeg har set mange der skriver, at de bruger 60 timer i ugen på studier. Det bliver du nok lidt langhåret af, hvis du skal sidde adskillige timer hver nat, og kæmpe med matematiske formler, der bare driller.

Der er jo masser af beviser, ligninger og andet, bare på meget højere niveau end du er vant til :/


Svar #8
29. juni 2013 af 123driu (Slettet)

Har overvejet statskundskab. Men virker dog lidt for bredt og ikke særlig målrettet. Desuden er der et studie der hedder maematik-økonomi, som jeg går ud fra er der de helt tunge beregninger vil være. 

Derudover har jeg nu afslutet min eksamen, hvor den skriftlige matematik karakter blev til et 7-tal. Derfor ville jeg nu umiddelbart ikke tro at der er nogen større 'fare' forbundet med matematikdelen som sådan, men mere hvorvidt jeg kan komme ind på KU, da mine årskaraktere er henholdsvis 2 og 4 i mundtlig og skriftlig. Samlet set vil dette jo kun give et gennemsnit på 4,3, men der står også at det kræver"Et gennemsnit på minimum 6 beregnet som et simpelt gennemsnit af gennemsnittet fra matematik og gennemsnittet fra den adgangsgivende eksamen.". Vil dette sige at man kigger isoleret på årskarakteren, og derefter eksamenskarakteren? Hvilket jo i mit tilfældet ville være ligegyldigt grundet årskarakteren. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juli 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Det er et GENNEMSNIT af din årskarakter og eksamens karakter, dvs. 4,3.

Derudover dine matematik karakterer ikke specielt imponerende, men det kan selvfølgelig være de ikke udtrykker dine evener tilstrækkeligt.

 


Skriv et svar til: Matematik på økonomistudiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.