Matematik

Division i hånden

26. februar 2013 af Line Larsen. (Slettet)

Jeg er lige ved at genopfriske regneregler udført i hånden.

 

Hvordan dividerer man et tal som fx: 55 / 3,14 i hånden? 

Jeg kan sagtens regne andre divisionsstykker, men lige så snart vi har et komma indblandet, hvor jeg ikke umiddelbart kan gange tallet op, mangler jeg lige tricket. Denne metode må fx være forkert, da jeg nu ikke kan trække ned: 

55 / 3,14 = 3

54

----

1

Håber nogle kan hjælpe. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2013 af mette48 (Slettet)

Division eller deling af penge.

Deling med 1 ciffer

7 børn har i fællesskab tjent 8449 kr, som de nu skal dele.

De står med 8 tusindkronesedler, 4 hundredekronesedler, 4 tiere og 9 enkroner.
De har mulighed for at veksle til 100 kr sedle, tiere og enkroner

Først får de 1 1000 kr-seddel hver.  rest 8449-7*1000 = 1449 kr
Nu veksles den sidste 1000 kr-seddel til 10 100 kr-sedler, så der ialt er 14 100 kr-sedler
De får 14/7 = 2 100 kr-sedler hver, rest 1449-7*200 = 49 kr
Der er ingen 100 kroner tilbage
De 4 10-kroner veksles til 40 enkroner, så der nu er 49 enkroner
De får 49/7=7 enkroner hver
de har hver fået 1000 + 200 + 7 =1207 kr

Opstillingen

     8 4 4 9 : 7 =            1 0 0 0                       (8000:7)         ganger ud
     7 0 0 0                                                       trækker fra
     1 4 4 9                       2 0 0                        (1400:7)         ganger ud
     1 4 0 0                                                       trækker fra
           4 9                             7                        (49:7)             ganger ud
           4 9                                                       trækker fra
              0                                                       så er der ikke mere at dele
                                    1 2 0 7                        lægger resultaterne sammen

8449:7=1207   

Nu er du nået så langt at det ikke er nødvendigt at kontrolere resultatet på lommeregneren.
Kontrollen er nu at du ganger resultatet med det tal du dividerede med og ser om du får tallet der blev delt.

1207*7=8449 så har man regnet rigtigt.


2335:5=         14472:3=          11812:4 =            35694:6=           64332:9=       13048:7=


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. februar 2013 af mette48 (Slettet)

For lidt eller for mange gange

          3 7 2 0 : 8 =    4 0 0
          3 2 0 0
             5 2 0                5 0
             4 0 0
             1 2 0                1 0          hov der kan blive 10 gang mere, dem tagen vi så nu
                8 0
                4 0                    5
                4 0 
                  0               4 6 5

          3 7 2 0 : 8 =    4 0 0
          3 2 0 0
             5 2 0                7 0
             5 6 0                             det var der ikke råd til, streg linien over og fortsæt
                                     6 0
             4 8 0       
                4 0                   5
                4 0
                   0             4 6 5

Streg over (her rødt) i stedet for at bruge tid på at viske ud.

Ved divicion med flere sikre, kan det ofte blive aktuelt at rette fordi man har for lidt eller for meget,
når man ganger ud. Nu har du set hvor lidt man behøver gøre ud af det, bare det bliver rettet.

Deling med 2 cifre

1 7 9 7 6 : 2 1             ubs, jeg kan ikke 21 tabellen, med 21 er næsten det samme som 20, så det bruger jeg som hjælp

Opstillingen

  1 7 9 7 6 : 2 1 =            8 0 0                        (17000:20 = 1700:2)         ganger ud med 21
  1 6 8 0 0                                                       trækker fra
     1 1 7 6                         5 0                        (110:2)         ganger ud med 21
     1 0 5 0                                                       trækker fra
       1 2 6                             6                        (12:2)             ganger ud 21
       1 2 6                                                       trækker fra
              0                                                       så er der ikke mere at dele
                                      8 5 6                        lægger resultaterne sammen

1 7 9 7 6 : 2 1 = 8 5 6 

Nu er du nået så langt at det ikke er nødvendigt at kontrolere resultatet på lommeregneren.
Kontrollen er nu at du ganger resultatet med det tal du dividerede med og ser om du får tallet der blev delt.

1207*7=8449 så har man regnet rigtigt.

øvelser:

24284:52=      149544:31=       126979:43 =         356940:60=        707652:99=       31688:17=


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Forlæng brøken med 100 og beregn i stedet

5500 : 314 = 17,5159
314
-----
2360
2198
-------
  1620
  1570
--------
      500
      314
----------
      1860
      1570
------------
        2900
        2826
-------------
            74


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. februar 2013 af hesch (Slettet)


Skriv et svar til: Division i hånden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.