Matematik

Algebraisk multiplicit og basis

28. februar 2013 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået angivet en 4x4 matrix A:

[3   -1  1  -1 ]

  -1    3   1  -1

  1    1   3   1

[-1   -1  1   3 ]

A har egenværdien 4 . Jeg skal bestemme egenværdiens algebraiske multiplicit, og finde en ortonormal basis for dens tilhørende egenvektorrum. Er der nogle der kan hjælpe mig med dette? Mvh.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2013 af Andreww (Slettet)

Den algebraiske multiplicitet er det antal gange som λ er rod i det karakteristiske polynomie.

Den orthonomal basis findes ved at bruge Gram-Schmidt og derefter normere de indgående basisvektorer.


Svar #2
03. marts 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvad du mener med, at det er det antal gange som λ er rod i det karakteristiske polynomie? Kan du forklare lidt mere detaljeret?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. marts 2013 af Andreww (Slettet)

Antag at et polynomie ser ud som følgende:

(x-λ1)•  (x-λ2)

λhar den geometriske multiplicitet 2
λ2 har den geometriske multiplicitet 1

I dit specielle tilfælde vil λ=4 have den geometriske multiplicitet 3 og λ=0 den geometriske multiplicitet 1.


Svar #4
03. marts 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Men du nævner den geometriske multiplicitet, hvad er så forskellen med den algebraiske multiplicitet?

Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2013 af YesMe (Slettet)

PA(λ) = 0 ⇒ λ = {0, 4, 4, 4}. Så er rm(4) = 3, og rm(0) = 1. Dette er algebraisk multiplicitet. Geometrisk multiplicitet er antallet af basis for ens egenværdi ved at finde løsningmængden til ligningen (A - λE) = 0.

Hvis rm(λ) = em(λ) er matricen så diagonaliserbar, derfor forventes em(4) = 3 og em(0) = 1, dvs. geometrisk multiplicitet for λ = 4 er 3 mens λ = 0 er 1.


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. marts 2013 af Andreww (Slettet)

#4

Ja du har ret, - der fik jeg lige byttet rundt. Der skulle naturligvis stå den algebraiske multiplicitet.


Skriv et svar til: Algebraisk multiplicit og basis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.