Matematik

integraler

03. marts 2013 af aaaa202 (Slettet)

I har sikkert selv set, at i nogle integraler så substiturer man f.eks. x=sinθ og løser så integralet for sinus og substituerer tilbage. Hvilken sætning er det, der siger, at man bare må det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter, at

∫ f(g(x)) · g'(x) dx = ∫ f(t) dt


Svar #2
03. marts 2013 af aaaa202 (Slettet)

det tænkte jeg nok det måtte være på en eller anden måde, men jeg synes virkelig ikke altid det passer med den metode man bruger.

Tag f.eks.

∫1/(1+x2)dx

der sætter man x=tanu. Hvordan i alverden følger det, at man kan det af ovenstående sætning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. marts 2013 af mathon

 

                                (F(g(x))) ' = F '(g(x) • g '(x) = f((g(x)) • g '(x)

         hvoraf
                                ∫ f((g(x)) • g '(x) dx = F(g(x)) + k

  og

                                ab f((g(x)) • g '(x) dx

   som med

                                 u = g(x)   og   du = g'(x)dx

   giver
                                α=g(a)β=g(b) f(u)du = F(β) - F(α) = F(g(b)) - F(g(a))

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis x = tan(u), er dx = (1 + tan2(u)) du = (1+x2) du, og u = Arctan(x), så du = 1/(1+x2) dx , og man har da

∫ 1/(1+x2) dx = ∫ (1/(1+tan2(u))) · (1 + tan2(u)) du = ∫ du = u + k = tan-1(x) + k = Arctan(x) + k .


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. marts 2013 af YesMe (Slettet)

#1

Gælder det ikke, at

∫ f(g(x)) · g'(x) dx = ∫ f(t) dt |t = g(x) ?

Højre side står for Fºg, hvor F er en stamfunktion til f.


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. marts 2013 af mathon

@#2

eller det samme som #5 udformet

                                                  y = tan-1(x)
           hvoraf
                                                  tan(y) = x                         som differentitieret implicit mht x
           giver
                                                                         dy
                                                  (1 + tan2(y)) • --- = 1
                                                                         dx

                                                              1
                                                   dy =  ----- dx                   som integreret mht x   
                                                           1 + x2
          giver
                                                                              
                                                   tan-1(x) + k = ∫ (1/(1+x2)) dx
                                                                           
                                          
                                                  
                        

                                             
  

                                                

       


 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, det er da korrekt, at man kan subsituere tilbage igen, hvis man ønsker at udtrykke det i den oprindelige variable.

∫ f(g(x)) · g'(x) dx = ∫ f(g(x)) d(g(x)) = ∫ f(t) dt := F(t) = F(g(x))


Skriv et svar til: integraler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.