Matematik

bestem en ligning for tangenten til grafen for funktionen

04. marts 2013 af Malleme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

 

Håber der er en der kan hjælpe mig.

 

bestem en ligning for tangenten til grafen for funktionen f(x)=-lnx+e^x i punktet P(2,f(2))

 

På forhånd tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2013 af mathon

 

                             skriv den almene tangentligning


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. marts 2013 af ChemistryIsKey

Du differentierer først funktionen

     f(x) = -ln(x) + ex

     f'(x) = -1 / x + ex

Herefter skal du anvende tangentligningen

     y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)

Hvor punktet

     P(x0 , f(x0)) = P(2 , f(2))

Du har altså to ubekendte i tangentligningen, men disse findes hurtigt ved

     f(x0) = f(2) = -ln(2) + e2 ≈ 6.6959

     f'(x0) = f'(2) = -1 / 2 + e≈ 6.8891

og du indsætter nu i tangentligningen

     y = 6.8891(x - 2) + 6.6959 = 6.8891x - 7.0822

:)


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2013 af mathon

   #1 var for at du skulle indse
           at du i
                             y = f '(2) • (x-2) + f(2)

   havde brug for

                             f '(2) og f(2)

   hvoraf
                             y = (-(1/2) + e2) • (x-2) + (-ln(2) + e2)

                             y = (-(1/2) + e2)x +1 - 2e2 - ln(2) + e2

                             y = (-(1/2) + e2)x + (1 - e2 - ln(2))

 

 

              


Skriv et svar til: bestem en ligning for tangenten til grafen for funktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.