Kemi

Stofmængdeberegning

05. marts 2013 af thesimonf (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg sidder lige og laver nogle opgaver i Basis Kemi C.

Jeg er gået stå ved opgave 53, og jeg kan simpelthen ikke få det facit som er oplyst.

 

53. Neglelakfjerner indeholder stoffet acetone, hvis korrekte kemiske navn er propanon. Propanons formel er CH3COCH3. Propanon fordamper let, idet kogepunktet er så lavt som 56 grader C. Lidt propanon hældes op i en flad skål, som står på en vægt. efter 1 minut er vægtens visning formindsket med 0,155 g. Hvor mange propanonmolekyler er fordanmpet på 1 minut?

 

Facit er : 1,61 * 10^21 

 

Jeg er gået i stå, har regnet den molare masse ud til at være 58,072 g/mol.

Jeg ved at 1 mol = 58,072 g CH3COCH3 og at der derfor er 6,02*10^23 antal molekyler.

Men hvor mange antal moleyler er der så i de 0,115 g?

 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. marts 2013 af mathon

 

M(CH3COCH3) = M(C3H6O) = sum({3,6,1}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 58,08 g/mol

        fordampning pr. mimut
                                                   antal mol = (0,155 g) / (58,08 g/mol) = 0,002669 mol

                                                   antal moleyler = (0,002669 mol) • (6,02214·1023 mol-1)  = 1,61·1021


Brugbart svar (3)

Svar #2
05. marts 2013 af Yang (Slettet)

M(CH3COCH3) = 58.078 g/mol

Massen af den mængde propanon, der er fordampet:

m(CH3COCH3)= 0.155 g

n(CH3COCH3)= 0.155 g/ (58.078 (g/mol)) = 0.00267 mol

Nu hvor du har stofmængden, kan du nemt beregne antallet af fordampede molekyler ved at multiplicere den fundne stofmængde med Avogadros konstant:

N= 0.00267 mol * 6.02*1023 mol-1 = 1.61*1021

Der er altså fordampet 1.61*1021 propanonmolekyler på 1minut.


Brugbart svar (3)

Svar #3
05. marts 2013 af Yang (Slettet)

Mathon var hurtigere end jeg :-) 


Svar #4
05. marts 2013 af thesimonf (Slettet)

Tak skal I have for det hurtige svar!


Skriv et svar til: Stofmængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.