Kemi

Styrkeeksponenter pKs og pKb

05. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Dette er opgaven jeg er stillet:

http://www.lru.dk/~/media/Files/Downloads/LRU/Kemi/Aurum/Retteark%20til%20Aurum%202_%201_oplag%201_udgave.ashx

Den øverste opgave 4.8

jeg forstår ikke hvad det er de vil have mig til, står der ikke allerede i tabellen om det er en svag syre elller base? for eksempel er HCO3- en svag base og til venstre for det, viser de H2CO3 som er den korresponderende syre som også er svag, hvad er det så jeg skal lave?

jeg prøvede selv noget andet men jeg ved ikke om det er det de mener:

a) HCO3-         7,63pKb som base, H2CO3 Syre har 6,38 pKs

pKs1+pKB2 =pKv
pKs2+pKB1 =pKv

6,38+pKB2 =14   ?  pKB2 =14-6,38=7.62 svag base
pKs2+7,63 =14  ?  pKs2 =14-7,63 = 6.37 svag syre "men nærmest på middelstærk syrer"
amfolytten er altså stærkest som syre.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2013 af mathon

 

                 ...jeg kan ikke åbne din fil


Svar #2
05. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

opgaven hedder:

opg. 4.8
Brug tabellen over styrkeeksponenter til at finde pKs og pKB for følgende amfolytter og afgør i hvert tilfælde om amfolytten er stærkest som syre eller som base.:

 

 

men jeg tror måske at det er sådan her det løses:

Jeg fjerner  H eller tilføjer H så  det bliver henholdsvist syre og base af amfolytten... så ser jeg på hvilken er stærkest.ift. amfolytten HCO3^*- er enten:  CO3^2-=3,68  STÆRK BASE "Altså stærkest base"
H2CO3 = 6,38 SVAG SYRE


Svar #3
05. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

der er også en anden opgave jeg heller ikke kan finde ud af...

 

opgave. 4.7
opskriv et udtryk for syrestyrkekonstanten for følgende syrer:

a) H3PO4

 

 

 

er det således?:

 


Ks1=[H3O+]*[H2PO4-]/[H3PO4]
Ks2=[H3O+]*[HPO42-]/[H2PO4-]
Ks3=[H3O+]*[PO43-]/[HPO42-]

og så er den opgave færdig?


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2013 af mathon

når S er den syre, hvis syrerest er amfolytten

har du
                       pH = (1/2) • (pK(S) + pK(Amf))


Brugbart svar (2)

Svar #5
05. marts 2013 af mathon

 forståelsen i #4.7 er rigtig
             men notationen er noget slasket


Svar #6
05. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

Det er ærgeligt du ikke kan se den opgave fordi jeg forstår ikke helt din forklaring...  hvis du ikke kan åbne det link jeg sendte så se om du kan finde den gennem google:

 

https://www.google.com/search?um=1&hl=en&q=opg.%204.8%20Brug%20tabellen%20over%20styrkeeksponenter%20til%20at%20finde%20pKs%20og%20pKB%20for%20f%C3%B8lgende%20amfolytter%20og%20afg%C3%B8r%20i%20hvert%20tilf%C3%A6lde%20om%20amfolytten%20er%20st%C3%A6rkest%20som%20syre%20eller%20som%20base.%3A&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.43148975,d.bGE&biw=1366&bih=591&ie=UTF-8&sa=N&tab=iw&ei=xwY2Ud3XGJHMsgbqnYC4Cg#hl=en&sclient=psy-ab&q=I+tabellen+p%C3%A5+side+120+er+nogle+af+de+almindeligste+syrer+&oq=I+tabellen+p%C3%A5+side+120+er+nogle+af+de+almindeligste+syrer+&gs_l=serp.3..35i39.5100.5100.3.5355.1.1.0.0.0.0.161.161.0j1.1.0.les%3B..0.0...1c.1.5.psy-ab.FP-Y19txtCI&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.43148975,d.Yms&fp=8a025fe5be7ab104&biw=1366&bih=591

 

 

det burde være den første side google viser, der er lagt opgaven ud som pdf.  altså jeg forstår ikke hvorfor jeg skal bruge: pH = (1/2) • (pK(S) + pK(Amf)) ift. de data de giver på tabellen og hvorfor jeg skal gøre det.


Svar #7
05. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

hele den tekst er bare 1 link til google


Skriv et svar til: Styrkeeksponenter pKs og pKb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.