Matematik

Bestem forskrift for f, når f(3)=7 og f(5)=3

07. marts 2013 af AmalieDa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om en lineær funktion gælder, at f(3)=7 og f(5)=3

Bestem en forskrift f. 

 

Jeg er lidt i tvivl om ovenstående opgave, og ville være taknemlig for hjælp! - skal op til terminsprøve mandag :-)

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. marts 2013 af ChemistryIsKey

Du har to punkter, som funktionen går igennem

     P(3 , 7)   og

     Q(5 , 3)

Forskriften for den lineære funktion er

     f(x) = y = ax + b

Du kender altså ikke a og b, men disse kan beregnes med formlerne

     a = (y2 - y1) / (x2 - x1)   og

     b = y - ax

Du indsætter altså bare først i formlen for a og bagefter bruger du dette a til at bestemme b :)


Svar #2
07. marts 2013 af AmalieDa (Slettet)

Tusind tak!!! 

- Forvirrede mig bare, da det stod som f(3)=7 og f(5)=3

 

 

Et andet spørgsmål ;-)

 

Beregn skæringspunktet mellem linjerne

m:     2x+3y=4

n:      -3x+y=5

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2013 af peter lind

Gang den sidste ligning med 3 og træk resultatet fra den første


Svar #4
07. marts 2013 af AmalieDa (Slettet)

#3


Gang den sidste ligning med 3 og træk resultatet fra den første

 

Jeg er ikke sikker på, jeg forstår 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. marts 2013 af peter lind

Hvad forstår du ikke.? Du må da have lært om multiplikation og subtraktion


Svar #6
07. marts 2013 af AmalieDa (Slettet)

#5


Hvad forstår du ikke.? Du må da have lært om multiplikation og subtraktion

 

Jo, det har jeg skam! Forstår ikke, hvorfor jeg skal gange  -3x+y=5 med 3? Og trække resultatet fra den første?

Hvad kalder du "begrebet," jeg vil gerne forstå hvorfor, så jeg kan huske det til en anden gang....

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. marts 2013 af peter lind

Det er fordi at du så for en ligning, der kun indeholder x


Brugbart svar (2)

Svar #8
07. marts 2013 af ChemistryIsKey

m:     2x + 3y = 4

n:     -3x + y = 5

Et alternativ til de lige store koefficienters metode er at isolere y i begge ligninger og sætte dem lig hinanden

m:

     y = (4 - 2x) / 3

n:

     y = 5 + 3x

Nu sættes de lig hinanden og du løser for x

     y = y

     (4 - 2x) / 3 = 5 + 3x

     4 - 2x = 15 + 9x

     -11 = 11x

     x = -1

Nu indsætter du dette x i en af de oprindelige funktioner og finder den tilhørende y-værdi

m:

     2 · (-1) + 3y = 4

     -2 + 3y = 4

     3y = 6

     y = 2

Kontrol ved indsættelse i n i stedet for m:

     -3 · (-1) + y = 5

     3 + y = 5

     y = 5 - 3 = 2

Således er skæringspunktet mellem m og n bestemt til

     (x , y) = (-1 , 2)

:)


Svar #9
10. marts 2013 af AmalieDa (Slettet)

#8


m:     2x + 3y = 4

n:     -3x + y = 5

Et alternativ til de lige store koefficienters metode er at isolere y i begge ligninger og sætte dem lig hinanden

m:

     y = (4 - 2x) / 3

n:

     y = 5 + 3x

Nu sættes de lig hinanden og du løser for x

     y = y

     (4 - 2x) / 3 = 5 + 3x

     4 - 2x = 15 + 9x

     -11 = 11x

     x = -1

Nu indsætter du dette x i en af de oprindelige funktioner og finder den tilhørende y-værdi

m:

     2 · (-1) + 3y = 4

     -2 + 3y = 4

     3y = 6

     y = 2

Kontrol ved indsættelse i n i stedet for m:

     -3 · (-1) + y = 5

     3 + y = 5

     y = 5 - 3 = 2

Således er skæringspunktet mellem m og n bestemt til

     (x , y) = (-1 , 2)

:)

 

Forstår ikke helt dette led: Nu sættes de lig hinanden og du løser for x

     y = y

     (4 - 2x) / 3 = 5 + 3x

     4 - 2x = 15 + 9x

     -11 = 11x

     x = -1

 

Hvorfor og hvordan ved jeg, at jeg skal gange "fjerne" 3 ved at gange det på begge sider???

 

 

 


Skriv et svar til: Bestem forskrift for f, når f(3)=7 og f(5)=3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.