Matematik

hjælp lige linje!

10. marts 2013 af thelight

Hej hvis jeg kender to punkter på en linje f.eks. (0,2) og (25,8) og så skal finde ligningen for denne lige linje hvordan gør jeg ?

 

jeg ved godt man siger r-r0=a(x-x0)

r-25=6/25(x-8)

r=6/25(x-8)+25

r=(6/25)x-1,92+25

r-=(6/25)x-26,92

r=(6*x/25)-26,92

 

det passer jo ikke og jeg kan slet ikke få det til at stemme så en eller anden please hjælp

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2013 af SuneChr

Vi har forskriften,  y = a·x + b    for den rette linje, og kender to punkter på linjen,

   (I)   2  =  a·0   + b

  (II)   8  =  a·25 + b

Løs da ligningssystemet.

 b har vi jo allerede fået foræret i (I) .


Svar #2
10. marts 2013 af thelight

Jeg forsår ikke helt hvordan vi har fået foræret b?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2013 af mathon

     for en ret linje gennem to kendte og et vilkårligt variabelt punkt med forskellige førstekoordinat
     gælder

                     Δy   
                     -- = a 
                     Δx

hvoraf
                     y-y1   y2-y1
                     ---- = ------
                     x-x1   x2-x1

dvs
                     y-2     8-2     6
                     ---- = ----- = --- = 0,24
                     x-0    25-0   25


                     y - 2 = 0,24•x

                     y = 0,24x + 2
eller
                     y = (6/25)x + 2

 

 


Skriv et svar til: hjælp lige linje!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.