Matematik

Geometri

10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Hej derude, håber på, at en af jer kan hjælpe mig med noget..

Opgave 2
Start besvarelse af spørgsmål a) og b) med en lille skitse af trekanten med navne og mål.
a) I trekant ABC er vinkel A = 32, C = 90 og siden b = 134. Bestem siderne a.
b) I trekant ABC er vinkel C = 90 og siderne b =8,4 og c = 14,7. Bestem vinkel A og B.

I a) har jeg tegnet en lille skitse af trekanten, men jeg kan ikke løse opgaven, siden der er to store tal/mål ved siderne af trekantens spidser, nemlig A og C? Nogen, der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2013 af mathon

a) I trekant ABC er vinkel A = 32, C = 90 og siden b = 134. Bestem siden a

                                
                                   c =
134 / cos(32º)

                                   a = (c2 - b2)1/2

 


Svar #2
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Hvad? Jeg er helt blankt..
                                                                   134
skal jeg skrive sådan på papiret: c =  _______

                                                                 cos (32)

a = (c- b21/2

Korrekt? Forstår ingenting. Hvorfor står der 1/2 til sidst?

I den første opgave, står der, at jeg skal bestemme siderne a og derefter vinkel A og B, hvilket er side "c".

                                                               


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du bør vise, at x1/2 betyder √x .

I a) er trekanten retvinklet (vinkel C er ret), og man kender vinkel A og den hosliggende katete b. Der gælder da, at

tan(A) = a/b

hvoraf man kan bestemme siden a,

a = b · tan(A)

I b) er trekanten retvinklet (vinkel C er ret), og man kender hypotenusen c og den ene katete b .Benyt udtryk for vinklerne i den retvinklede trekant (se i bogen)

cos(A) = sin(B) = b / c


Svar #4
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Tusind tak for forklaringen...men i begge spørgsmål er der vel tale om det samme retvinklet trekant?


Svar #5
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Nej, undskyld... Tak for hjælpen:)


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er tale om to opgaver med to forskellige retvinklede trekanter.


Svar #7
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Ja, dvs. at i b) skal vinkel C bare være over ved A, så C og A byttes om, ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det giver ingen mening. Læs forklaringen i #3. I begge opgaver er vinkel C den rette vinkel.


Svar #9
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Ja, så i begge opgaver er der jo tale om det samme retvinklet..hvor c skal være hypotenusen, og b er den hosliggende katate. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, men det er forskellige sæt oplysninger, der er givet i de to opgaver. Igen: Læs forklaringen til de to opgaver i #3.


Svar #11
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Ja, selvfølgelig, der er forskellige tal i de to opgaver, men trekanten er vel det samme :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er to forskellige retvinklede trekanter.


Svar #13
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Du skrev:

I b) er trekanten retvinklet (vinkel C er ret), og man kender hypotenusen c og den ene katete b .Benyt udtryk for vinklerne i den retvinklede trekant (se i bogen)

Men hvilken side skal b være? Ved den modstående eller hosligggende katate? Det er dét, jeg er forvirret over. 


Brugbart svar (1)

Svar #14
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Vinkel B er vinklen over for den kendte katete b, og vinkel A er den anden vinkel.


Svar #15
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Den forstod jeg ikke. Det ville være bedre, hvis du forklarede om, hvor b skal være, nemlig ved den modstående katate eller den hosliggende katate...? Så ved jeg derefter også, hvor vinkel B og A skal være.


Brugbart svar (1)

Svar #16
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Den rette vinkel er vinkel C. Man kalder den katete, der er kendt, for b. Den ligger over for vinkel B. Resten følger så helt naturligt deraf.


Brugbart svar (1)

Svar #17
10. marts 2013 af mathon

#15

                Det ville være endnu bedre, hvis du havde haft lidt forkundskaber med fra folkeskolen.


Svar #18
10. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Så har jeg jo tegnet to samme retsvinklet trekanter med forskellige tal? Er så, så forvirret.....


Brugbart svar (1)

Svar #19
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Der er tale om to forskellige opgaver, der løses hver for sig. Lav en tegning til hver opgave.


Brugbart svar (1)

Svar #20
10. marts 2013 af Jesperthomsen1982 (Slettet)

Gå ind på frividen.dk, og find videoen om retvinklet trekanter. 

Se den igennem en til to gange, så forstår du det straks. Det nemmere at se det visuelt end at skrive frem og tilbage i en tråd.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.