Kemi

pH i stærk syre

10. marts 2013 af mopagh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad er pH i en 2,0 M opløsning af den stærke syre H2SO4?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Koncentrationen
af svovlsyren,
som er en
stærk syre
                                 c(H2SO4) = 2,0 M.  
Reaktionen
mellem svovlsyre
og vand
                                  H2SO4    +    H2O    ----->    HSO4-    +    H3O+
        før                      2,0 M                                                      ≈ 0 M
        efter                   0 M                                                         2,0 M.

Ved ligevægt
                                 [H3O+] = cs.
pH
                                 pH = -log([H3O+]) = -log(cs)
                                 pH = -log(2,0)

 


Svar #2
10. marts 2013 af mopagh (Slettet)

jamen er problemet ikke at ligevægten ikke indstiller sig dér. HSO4- reagerer jo videre med vand:

HSO4- +(aq) + H2O(l) ↔ SO42-(aq) + H3O+(aq)


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#1

Reaktionen
                                H2SO4    +    H2O    ----->    HSO4-    +    H3O+
 forløber helt til enden
 og producerer
 2,0 M H3O+ og 2,0 M  HSO4-.

Følgende reaktion
forløber                 
                                 HSO4-    +    H2O    <----->    SO42-    +    H3O+     
           Start              2,0 M                                    2,0 M           ≈ 0 M
           Slut               2,0 M - x                               2,0 M + x       +x.           

Nu finder vi
syrestyrkekonstanten

                              Ks(HSO4-)= ([SO42-]•[H3O+]) / [HSO4- ]   
 Ved 25oC
                              Ks(HSO4-)= 1,02•10-2 M
derfor
                              1,02•10-2 = ((2,0 + x)•x) / (2,0 - x)          hvor x = [H3O+]
                              (1,02•10-2 )•(2,0 -x) = (2,0 + x)•x
dette er en andengradsligning
                               x = 0,01009752265

pH findes
                               pH = -log(x) =  -log[H3O+]                           

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. marts 2013 af mathon

ved 25ºC

        middelstærk syre

                                             HSO4- (aq)    +    H2O (l)    <--->    SO42- (aq)   +    H3O+ (aq)
koncentrationer                     c-α•c                                            α·c                   α·c


                                                     [SO42- (aq)] • [H3O+ (aq)]
                                                     ------------------------------- = Ks2 = 1,92 M
                                                                  [HSO4-]

 

                                                              [H3O+ (aq)]2
                                                     ------------------------- = 1,92 M       
                                                     (2,0 M) -  [H3O+ (aq)]      

 

                                                      [H3O+ (aq)] = 1,22 M

 

 

 

 

                                                              

               


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#4

                             du har brugt pKs-værdien for HSO4- i stedet for Ks for HSO4-.
                             man skal bruge Ks-værdien, og der skal tages højde for
                             at der er dannet noget H3O+.


Brugbart svar (2)

Svar #6
10. marts 2013 af mathon

rettelse til #4

ved 25ºC

        middelstærk syre

                                             HSO4- (aq)    +    H2O (l)    <--->    SO42- (aq)   +    H3O+ (aq)
koncentrationer                     c-α•c                                            α·c                   α·c


                                                     [SO42- (aq)] • [H3O+ (aq)]
                                                     ------------------------------- = Ks2 = 10-1,92 M
                                                                  [HSO4-]

 

                                                              [H3O+ (aq)]2
                                                     ------------------------- = 0,012023 M
                                                     (2,0 M) -  [H3O+ (aq)]      

 

                                                      [H3O+ (aq)] = 0,012023 M = α · (2,0 M)

                                                                             α = (0,012023 M) / (2,0 M) = 0,0060 = 0,6%

       i en 2 M H2SO4 med pH ca. -0,3

       er HSO4- under 1% dissocieret

                   

                                                     

 

 

 

 

                                                              

              


Skriv et svar til: pH i stærk syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.