Fysik

fysik opg

13. marts 2013 af Lone110 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg har den her opgave som jeg har arbejdet med et stykke tid nu, og kan ikke rigtig komme frem til noget

 

http://s1.postimage.org/fsr1j26cf/maskindel.png

 

men den første spørgsmål har jeg regnet til at være

 

A. Hvad er den samlede virkningsgrad for maskinanlægget?

0.29*0.97*0.92=0.259

 

men så kan ikke ikke rigtige svare på de andre to håber i kan hjælpe

tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2013 af peter lind

Beregn hvor meget energi, der er i den olie som leveres i løbet af en time


Brugbart svar (2)

Svar #2
13. marts 2013 af hesch (Slettet)

Spørgsmål B:

hi  = 42000 kJ/kg = 42000 kJ/kg * 860 kg/m3 = 36,12*106 kJ/m3 = 36120 kJ/Liter.

12 Liter/time = 0,003333 Liter/sek

Energi/sek ( i olie ) = 0,003333 Liter/sek *36120 kJ/Liter = 120,4 kJ/sek = 120,4 kW

Anlægget har en virkningsgrad = 0,259, hvorfor:

Generatoreffekt = 120,4 kW * 0,259 = 31,18 kW

 


Svar #3
13. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

0,259 er virkningsgraden for hele anlægget og ikke kun generatoren

vil det så ikke passe mere med

Generatoreffekt = 120,4 kW * 0,92 = 37,60 kW ?


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. marts 2013 af hesch (Slettet)

Du skal jo omregne olieeffekt til generatoreffekt. Derfor skal du multiplicere alle virkningsgrader, mellem olie og generatorklemmer. Herimellem passerer effekten så dieselmotor+gear+generator.

Derfor 0,259.


Svar #5
13. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

i spørgsmål C)

12 Liter/time = 0,003333 Liter/sek 

 0,003333 Liter/sek*2timer= 0.006666Liter/sekund

Energi/sek ( i olie ) = 0,006666 Liter/sek *36120 kJ/Liter = 240,8 kJ/sek = 240,8 kW

Generatoreffekt = 240,8 kW * 0,97 = 233,58 kW

 

kan det passe eller er jeg helt ved siden af ?

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #6
13. marts 2013 af hesch (Slettet)

I spørgsmål C spørges om tabt energi i gearet. Det kan regnes på mange måder. F.eks. kan du tage udgangspunkt i at generatoreffekten = 31,18kW. Akseleffekten mellem generator og gear må derfor være:

Generatoreffekt / Generatorvirkningsgrad = 31,18 kW / 0,92 = 33.89 kW

PÅ samme måde findes akseleffekt mellem dieselmotor og gear = 33,89 kW / 0,97 = 34,938 kW.

Tabet i gear = 34,938 kW - 33,89 kW = 1,048 kW = 1,048 kJ/sek.

Energitab i gear på 2 timer = 1,048 kJ/sek * 7200 sek  = 7546 J.


Svar #7
13. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

mange tak hesch du var til stor hjælp ! :)


Brugbart svar (2)

Svar #8
13. marts 2013 af hesch (Slettet)

#6:  Øhhh   7546 kJ   ( sidste linie )


Skriv et svar til: fysik opg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.