Matematik

hjælpp

14. marts 2013 af MariaJJJ (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har en opgaver i math

sørgsmålet hedder:

bunden fremstilles af et matriale, hvis pris er 400kr/m^2. de 4 sider og låget fremstilles af et andetmateriale, hvis pris er 200 kr/m^2

der ses bort fra tykkelsen af containerens 6 flader.

a) udtryk containerens volumen V og matrialensomkosningerne O til dens fremstilling  ved sidelængden x i dens bund og ved dens højde y

 

containeren ønskes dimensioneret, så dens volumen V=4 m^3, og materialeomkostningerne O ved dens fremstilling bliver mindst muligt.

b) vis, at for V = 4 m^3 er materialeomkostningerne i kroner
 

 


Svar #1
14. marts 2013 af MariaJJJ (Slettet)

??? er der ikke nogen af jer der kan hjælpe, der ville blive sat store pris på det!! :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2013 af AMelev

Hvad er problemet?

Beregn areal af bund og derefter prisen

Beregn areal af sider og låg og derefter prisen

Så finder du de samlede materialeomkostninger O udtrykt ved x og y

Beregn så volumen V udtrykt ved x og y

 

Løs ligningen V = 4 mht. y

Indsæt det fundne y-udtryk i O og bestem min for O(x)


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2013 af PeterValberg

jeg synes, at der mangler en oplysning om beholderens dimensioner, - bredden ?

længden er x
højden er y
bredden er ?


eller er beholderen kvadratisk mht bunden ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
14. marts 2013 af MariaJJJ (Slettet)

det er en kasse med kvadratisk bund og låg.

men hvordan vil du have jeg skal beregne arealet hvis jeg ingen tal har at beregne med ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. marts 2013 af AMelev

Der står jo netop, at du skal udtrykke det ved x og y. x og y er tallene, de er bare variable.


Svar #6
14. marts 2013 af MariaJJJ (Slettet)

kommer det så bare til at hedde V = x * y ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. marts 2013 af AMelev

Mej, du skal bruge formlen for rumfang: V = længde*bredde*højde.


Svar #8
14. marts 2013 af MariaJJJ (Slettet)

så det ville sige at det bliver V = x *y*h

 


Brugbart svar (2)

Svar #9
14. marts 2013 af PeterValberg

Nej da, volumen af beholderen beregnes som  V = x2y

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. marts 2013 af PeterValberg

O = 400x2 + 200x2 + 800xy   (bunden, låget og fire sider)  = 600x2 + 800xy

V = 4 = x2y   ⇔   y = 4/x2

dette sidstnævnte udtryk for y kan indsættes i omkostningsligningen, så
du får et udtryk for volumen som en funktion af x (sidelængden på bunden) O(x) = ......

bestem herefter O'(x) = 0   og undersøg om denne værdi for x er et minimum for O(x)
dermed har du den længde på bundens sider, der giver den laveste produktionomkostning

skulle jeg mene....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
14. marts 2013 af MariaJJJ (Slettet)

Tak !! :)

 


Skriv et svar til: hjælpp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.