Matematik

Hjælp til vektor

15. marts 2013 af la87 (Slettet)

Hej!

 

Jeg har et spørgsmål angående nedenstående opgave:

 

I et koordinatsystem i rummet er givet punkterne A (0,5,0), B(4,2,0) og C(0,0,3)

a) Bestem en parameterfremstilling for planen alfa der indeholder punkterne A, B og
C.

 

Jeg er klar over at jeg skal finde krydsproduktet, men det jeg er lidt i tvivl om er om jeg først skal vektor AB også AC. Kan jeg ligeså godt finde BC og BA eller CA eller CB vil det har nogen betydning for resultatet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2013 af mathon

      hvis punkterne A, B og C ligger i den søgte plan uden at ligge på samme rette linje

    er
                   OP = OA + s•AB + t•AC   en parameterfremstilling for planen α

    dvs

                   α:   [x,y,z] = [0,5,0] + s • [4,-3,0] + t • [0,-5,3]             når P(x,y,z) er et vilkårligt punkt i α

    eller noteret
                           x = 4s
                           y = 5 - 3s - 5t
                           z = 4s + 3t


Svar #2
15. marts 2013 af la87 (Slettet)

Jeg har stadig ikke rigtig forstået det

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

For at opstille en parameterfremstilling for en plan skal man have et punkt Q i planen samt to lineært uafhængige vektorer u og v, der udspænder planen. En parameterfremstilling for et vilkårligt punkt P(x,y,z) i planen er da

OP = OQ + s·u + t·v , hvor s,t ∈ R

 Når s og t gennemløber R uafhængigt af hinanden, gennemløber punktet P hele planen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. marts 2013 af mathon

korrektion

eller noteret
                           x = 4s
                           y = 5 - 3s - 5t
                           z = 3t


Svar #5
15. marts 2013 af la87 (Slettet)

hmm, kan stadig ikke rigtig forstå det. Kan du komme med et eksempel?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Kan du ikke bruge den viste opgave som eksempel? Den er jo regnet for dig ovenfor.

Af de tre punkter A, B, C danner man to lineært uafhængige vektorer, for eksempel AB og AC, og man benytter et af de tre punkter som det faste punkt, for eksempel punktet A.


Svar #7
15. marts 2013 af la87 (Slettet)

Er det så lige meget hvilket fast punkt man bruger?


Svar #8
15. marts 2013 af la87 (Slettet)

Kan de uafhængige vektorer også f.eks. være BA og BC


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, så længe vektorerne er lineært uafhængige og begge ligger i planen. Man kan benytte et vilkårligt punkt i planen som det faste punkt.


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. marts 2013 af mathon

      #8

             med B som fikspunkt   
                                                            Ja

                         


Svar #11
15. marts 2013 af la87 (Slettet)

Jamen hvad hvis man i et tilfælde havde fire punkter f.eks. A, B, C og D. Hvad gør man så?


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Så kan man udtage tre punkter af de fire, der ikke ligger på linie og benytte dem, og så bagefter vise, at det fjerde punkt også ligger i den samme plan.


Skriv et svar til: Hjælp til vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.