Matematik

Vektorer

16. marts 2013 af HE1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen, der kan hjælpe mig med følgende opgave:

En cirkel har centrum i C(6,8), og punktet P(-2,4) ligger på cirklen. Bestem en ligning for tangenten til cirklen i P.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2013 af SuneChr

Find vektor CP . Retningsvektor for tangenten i P er da tværvektor til CP .

Eller

(x0 - a)(x - a) + (y0 - b)(y - b) = r2

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. marts 2013 af Krabasken (Slettet)

CP har hældningen (8-4)/(6+2) = 0,5
 

Tangenten (vinkelret på CP) har hældningen -1/0,5 = -2
 

y - 4 = -2 * (x - (-2))
 

y = -2x

Skitse vedhæftet  :-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #3
17. marts 2013 af HE1234 (Slettet)

Kan I uddybe hvordan I gør?


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. marts 2013 af mathon


                           hvad spørger du konkret om?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2013 af mathon

metode 1


        CP er normalvektor til den søgte tangent

        CP = OP - OC = [-2,4] - [6,8] = [-8,-4]

  når Q(x,y) er et vilkårligt punkt på tangenten til cirklen i P
  er vektorerne
                             CP og PQ ortogonale
  hvoraf tangentligningen bestemmes
  af skalarproduktet

                          t:            CPPQ = 0

                                       [-8,-4] • [x-(-2),y-4] = 0

                                       -8•(x+2) + (-4)•(y-4) = 0

                                       -8x - 16 - 4y + 16 = 0

                                       -8x = 4y

                                        y = -2x
                        

                     
                      
                             


                                        

       


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. marts 2013 af mathon

metode 2
                             CP = [-8,-4] er normalvektor til den søgte tangent
    hvorfor
                            CP^ = [4,-8] er retningsvektor for tangenten,

                            som så også har retningvektor [1,-2] = (1/4)•[4,-8]

en ret linje med retningsvektor [1,-2] har hældningstal -2
tangenten til cirklen i P(-2,4)
har derfor ligningen

                                             y - yo = a • (x - xo)

                                             y - 4 = (-2) • (x - (-2))

                                             y - 4 = (-2) • (x + 2)

                                             y - 4 = (-2)x - 4

                                      y = -2x                        


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. marts 2013 af mathon

metode 3

                       cirklen med ligningen

                                                                     (x - a)2 + (y - b)2 = r2
  har i punktet Po(xo,yo)
  tangentligningen
                                                                     (xo - a) • (x - a) + (yo - b) • (y - b) = r2

  dvs

               r2 = |CP|2 = (-8)2 + (-4)2 = 80

                       cirklen med ligningen

                                                                     (x - 6)2 + (y - 8)2 = 80
  har i punktet Po(-2,4)
  tangentlingingen
                                                                     (-2 - 6) • (x - 6) + (4 - 8) • (y - 8) = 80

                                                                     (-8) • (x - 6) + (-4) • (y - 8) = 80

                                                                     2 • (x - 6) + (y - 8) = -20

                                                                      y - 8 = -2x + 12 - 20

                                                                      y - 8 = -2x - 8

                                                                y = -2x

 


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.