Kemi

rødforskydning

18. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

opg 20.
rødforskydning
figuren til højre viser et galaksespektrum med linjerne for Ca-K og Ca-H. linjernes bølgelængder i laboratoriet  er λk=393,4 nm og λH= 396,8 nm
a) beregn rødforskydningen z og galaksens fart v.

b) beregn afstanden til galaksen, hvis hubble-konstanten er H=71 km/s pr. Mpc.

 

jeg har det lidt svært ved de her opgaver... jeg regner med at ved a) skal jeg bruge formlen:

z=λ-λ0/λ0   hvor både λH= 396,8 nm og λk=393,4 står for de modtagnes stråler (da der er tale om galaksespektret)... finder jeg så delta λ af de to og indsætter det i formlen for λ eller hvordan?


Svar #1
18. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

 jeg har uploadet galaksespektrummet her: http://www.speedyshare.com/FXF2e/kurve.png  jeg tegnede det i paint men det ligner næsten det i bogen... der står med tekst Ca-K og Ca-H


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. marts 2013 af ChemistryIsKey

a)

Brug formlen for rødforskydning

     z = λobs / λlab - 1

Hvori du indsætter bølgelængderne fra spektret på λobs's plads og laboratoriebølgelængderne på λlab's plads.

Idet rødforskydningen bliver z < 0.1 (kan jeg godt afsløre) kan du beregne galaksens nuværende fart ved formlen

     v≈ c · z       for       z < 0.1

Hvor du indsætter din udregnede rødforskydning fra før og lysets hastighed i vakuum.

b)

Den nuværende afstand til den pågældende galakse kan du beregne ud fra Hubble-konstanten og den fundne fart fra før på følgende måde

      r0 = v0 / H0

:)


Svar #3
18. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

mange tak jeg er bare lidt forvirret da der i bogen kun er vist formlen z=λ-λ0/λ0 for rødforskydning


Svar #4
18. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

skal alle 4 værdier indsættes i samme formel eller kun 2 af dem? og hvorfor opstår -1 i formlen?


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. marts 2013 af mathon



                                   λ - λo      λ
                                   ------ =  --- - 1
                                     λo         λo

                         


Svar #6
18. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

z = (401nm / λ393,4nm)  - 1    = 0.019319 at z er positivt betyder at lyset er rødforskudt og bevæger sig væk fra iagttageren

v=0.019319*3.00*(10)^(5)      v=5795.7km/s

z = (406nm / λ396,8nm)  - 1     =0.023185 at z er positivt betyder at lyset er rødforskudt og bevæger sig væk fra iagttageren

farten v=0.023185*3.00*(10)^(5) = v=6955.5km/s

 

 

men så får jeg jo to værdier? skal jeg så finde gennemsnittet af dem eller hvordan.


Skriv et svar til: rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.