Matematik

længden af flagstangs skygge

18. marts 2013 af deniiiis (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har fået oplyst, at en 5 meter høj flagstang på en plan og vandret overflade, og jeg skal finde længden af skyggen. Jeg har fået oplyst, at flagstangen er på 55. breddegrad og jordens aksehældning i forhold til normalen til planen, som jorden bevæger sig i, er 23,44 grader. Jeg ved, at flagstangen og skyggen er to kateter i en retvinklet trekant. Jeg kan bare ikke komme længere end det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. marts 2013 af peter lind

55. breddegrad og akselhældningen svarer ikke til hinanden. Lav en tegning af systemet


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. marts 2013 af SuneChr

Vi må vide, årstiden, dvs. solens deklination og timen på dagen, skyggen skal måles.


Svar #3
18. marts 2013 af deniiiis (Slettet)

det er en solrig dag den 21. juni 2013 kl. 12.

dernæst skal skyggen bestemmes på en solrig dag den 22. september 2013 kl. 15


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Er tidspunkterne angivet ved middelsoltid, eller standard borgerlig tid. Hvis det er i Vesteuropa (Danmark), skal der tages højde for "sommertid", hvis det er ment som normal borgerlig tid.


Svar #5
18. marts 2013 af deniiiis (Slettet)

der ses bort fra sommertid og solen antages at stå højest kl. 12. jeg kan ikke skitsere det, da jeg selv har svært ved at se det for mig.


Brugbart svar (2)

Svar #6
18. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så er der for tilfældet den 21. juni 2013 kl. 12 tale om, at solen står højest på himlen netop på dette tidpunkt, hvor det er sommersolhverv.

Polhøjden er φ = 55º, så ækvators højde over sydpunktet er 90º-φ = 35º, og solens højde ved middag når det er sommersolhverv er da

h = 90º-φ + 23,44º .

Hvis flagstangens lineære højde er H, er skyggens længde da

L = H/tan(h)


Svar #7
18. marts 2013 af deniiiis (Slettet)

jeg forstår ligningen og resultatet virker fornuftigt, men jeg vil gerne vide, hvor du har den fra


Brugbart svar (2)

Svar #8
18. marts 2013 af SuneChr

Den 22/9 er det jævndøgn. Der står solen i Zenith over Ækvator.

Kl. 15 er 3 timer efter kulminationen, svarende til 3·15o ,  som i opgaven sættes til kl. 12.

Skyggens længde kan da beregnes ud fra solhøjden, h

h = cos 55o·cos 45o .

 


Brugbart svar (2)

Svar #9
18. marts 2013 af SuneChr

# 8   rettelse:   sidste linje skal være

         sin h = cos 55o·cos 45o .

 


Brugbart svar (2)

Svar #10
18. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ved sommersolhverv er Solens deklination lig med ekliptikahældningen . Ligningen

h = 90º-φ + 23,44º

ses bedst ved at lave en lille tegning.

ved jævndøgnet i september er Solens deklination lig med 0º.


Skriv et svar til: længden af flagstangs skygge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.