Fysik

Henfaldsloven, aktivitet og halveringstid

22. marts 2013 af luis0200 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, jeg har problemer med følgende spørgsmål :-(

Iodisotopen I-131 er β^--radioaktiv. Den bruges til behandling af kræft i skjoldbruskkirtlen. En patient får indsprøjtet isotopen, der har aktiviteten 800 MBq. Halveringstiden er 8,04 døgn.


Beregn henfaldskonstanten – både i enheden døgn-1 og i enheden s-1.


Hvor mange kerner fik patienten indsprøjtet og hvilken masse svarer det til, når en kerne har massen 130,9 u?


Hvor mange kerner er der tilbage efter 5,0 døgn, og hvor mange kerner er der henfaldet i løbet af de 5,0 døgn?


Hvor stor er aktiviteten efter 5,0 døgn?


Hvor lang tid går der, før aktiviteten er nede på 1 % af den oprindelige?

 

Håber der er nogen, som kan hjælpe mig hurtigst muligt!


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2013 af mathon

henfaldskonstanen

                                       k = ln(2) / T½ = ln(2) / (8,04 døgn) = 0,086212 døgn-1

                                       k = ln(2) / T½ = ln(2) / (8,04 • (86400 s) = 9,97828·10-7 s-1


Svar #2
22. marts 2013 af luis0200 (Slettet)

Mange tak! Jeg prøver at lede videre efter svar til de andre spørgsmål. God weekend


Brugbart svar (3)

Svar #3
22. marts 2013 af mathon

Hvor mange kerner fik patienten indsprøjtet og hvilken masse svarer det til, når en kerne har massen 130,9 u?

   
                                       A = k
• N

                                       N = A / k = (8·108 s-1) / (9,97828·10-7 s-1) = 8,01741·1014

   massen
                                       m = N • (130,9 u) = 1,04948·1017 u ≈ 0,17 µg
 


Svar #4
22. marts 2013 af luis0200 (Slettet)

Du redder min fredag! Tusinde tak for det! Jeg har nemlig ikke styr på kernefysik...


Brugbart svar (2)

Svar #5
22. marts 2013 af mathon

Hvor stor er aktiviteten efter 5,0 døgn?

 

                                       A(t) = Ao•e-k•t

                                       A(5 døgn)) = (800 MBq) • e-(0,086212 døgn^-1)•(5 døgn) = 520 MBq

                                           

                   


Brugbart svar (2)

Svar #6
22. marts 2013 af mathon

Hvor lang tid går der, før aktiviteten er nede på 1 % af den oprindelige?

                                 

                                       A(t) = Ao•e-k•t

                                       0,01•Ao = Ao•e-k•t

                                       0,01 = e-k•t

                                       ln(0,01) = -k • t

                                       t = -ln(0,01) / k

                                       t = -ln(0,01) / (0,086212 døgn-1) = 53,4 døgn

 

 


Svar #7
22. marts 2013 af luis0200 (Slettet)

Jeg er evig taknemmelig!

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. april 2013 af Crolly (Slettet)

Hvordan kan det være jeg får k til at være 0,037 døgn -1?

 

Jeg har benyttet de samme tal?

Endvidere får jeg så N ti at være 8,496 . 10^12 ??

Og hvordan udregner du/I opgave c hvor mange kerner er der tilbage efter 5,0 døgn? og hvor mange kerner er der henfaldet i løbet af de 5,0 døgn?

 

Mange hilsner

Kristine


Skriv et svar til: Henfaldsloven, aktivitet og halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.