Matematik

toppunkt

24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Hej, hvordan bestemmer jeg toppunktet, hvis ikke jeg har kordinatsættet?

Jeg har nemlig denne opgave, som jeg ikke kan løse:

 

Et andengradspolynomium er bestemt ved
P(x)=3x^2-6x+7
Grafen for P har et toppunkt
Bestem koordinatsættet til dette toppunkt.

 

Håber nogen kan hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlen for parabelens toppunkt, eller benyt, at P'(x) = 0 i toppunktet.

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. marts 2013 af ChemistryIsKey

Du kan bestemme koordinatsættet til toppunktet idet det er givet ved

     Tp(x , y) = Tp(-b / 2a , -d / 4a)

Diskriminanten d udregner du ved formlen

     d = b2 - 4ac = (-6)2 - 4 · 3 · 7 = 36 - 84 = -48

Nu indsætter du simpelthen bare i formlen for toppunktet og udregner koordinatsættet

     Tp(-(-6) / (2 · 3) , -(-48) / (4 · 3)) = Tp(6 / 6 , 48 / 12) = Tp(1 , 4)

:)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Lad nu være med at løse alle opgaverne færdigt. Giv vink i stedet for at servere de færdige løsninger, så trådstarter selv kan komme videre.

Desuden er det nok lettere blot at beregne P(xT) , når man nu har bestemt toppunktets x-koordinat xT .


Svar #4
24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#3 Selvom jeg får svaret "serveret", vil jeg selv blive ved med at udregne det, indtil jeg har forstået det 110%. Det gør det faktisk lidt lettere, at få facit, så man ved, hvad det er man går efter! :)

På den anden side, vil der være plads til at tænke kreativt, når man ikke får svaret "serveret" som du siger. Dog er jeg faktisk ikke helt så kreativ, når det kommer til matematik og fysik :P


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. marts 2013 af ChemistryIsKey

#3

Der er forskellige måder at lære på og ud fra erfaring har jeg haft de bedste oplevelser gennem eksempler og 'lægge hånden over facit'. Men kan sagtens se, at det måske ikke er for alle, idet det ikke er alle der vil prøve at gøre det selv. Men må sige jeg er meget enig med #4 - men skal nok skrive det bag øret og tænke over det næste gang et spørgsmål skal besvares :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. marts 2013 af Krabasken (Slettet)

# 3 - 4 - 5

Jeg ser formålet med Studieportlen som en starthjælp, når man er gået i stå

Men ikke matematikundervisning eller opgaveregning.

:-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. april 2014 af måske1 (Slettet)

Hej, jeg sidder med samme opgave - kan man ikke også bruge formlen 

x = -b/2*a 

til at bestemme x-koordinatet? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, det er jo angivet i #1. Man skal dog benytte parenteser:

      xT = -b/(2a)     , yT = -d/(4a)


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. april 2014 af måske1 (Slettet)

Jo tak, det så bare forvirende ud :-) 


Skriv et svar til: toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.