Matematik

Forskrift?

28. marts 2013 af la87 (Slettet)

Hej!

Antallet af biler i en republik steg i løbet af en femårig periode eksponentielt fra 417000 til 836000.

Bestem en forskrift fr udviklingen.

 

Jeg kan ikke få det til at give 417000*1,149^x som der står i facit. Er der nogle som kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2013 af SuneChr

Benyt renteformlen for sammensat rentetilskrivning       kn = k0·(1 + r)n

Vi har da i den femårige periode

836000 = 417000·(1 + r)5             ⇒

(1 + r)5 = 836000/417000             ⇒

(1 + r)  = (836000/417000)^(1/5)  ⇒

r = (836000/417000)^(1/5) - 1

Den årlige procentuelle stigning er da 100·r  

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. marts 2013 af ChemistryIsKey

Du har punkterne

     Q(0 , 417000) og P(5 , 836000)

Forskriften for funktionen er

     f(x) = b · ax

Du finder a ved

     a = x2 - x1√(y2 / y1) = 5 - 0√(836000 / 417000) = 1.14925

Du finder b ved

     b = y / ax = 417000 / 1.149250 = 417000

Funktionen bliver altså

     f(x) = 417000 · 1.14925x

:)


Svar #3
28. marts 2013 af la87 (Slettet)

Ja, hvordan i alverden kunne jeg ikke regne det ud. Du skal have tusind tak!


Skriv et svar til: Forskrift?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.