Kemi

Forsæbning af fedtstof

28. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Egentligt kommer mit spørgsmål først i punkt 4, men jeg tror, at I bliver nødt til at læse det andet igennem for at forstå, hvad jeg vil spørge om :=)
 

1. Beregn den molare masse for følgende udsnit af fedtstofmolekylet

http://cdn.imghack.se/images/fbec1350dedc2aed111802c9e626f7d1.png
Den molare masse for glycerol-udsnittet fås til: Mudsnit = 173,06 g/mol

2.Benyt den fundne molare masse for udsnittet og den gennemsnitlige molare masse for fedtstoffet til at finde den samlede molare masse for de tre radikaler R1,R2 og R3. Find den gennemsnitlige molare masse for ét af radikalerne.

Jeg kender den gennemsnitlige molare masse for fedtstoffet: Mfedtstof = 858,68 g/mol
M(3 radikaler) = Mfedtstof - Mudsnit = 685,62 g/mol
M(1 radikale) = 228,54 g/mol

3. Antag, at fedtsyrerne er mættede. Det betyder, at radikalerne vil have formlen CH3(CH2)n-
Det er derfor rimeligt at antage, at hvert ?led? i carbonkæden bidrager til den molare masse med 14 g/mol. Anvend den eksperimentelt fundne gennemsnitlige molare masse for et enkelt fedtsyreradikale til at beregne det gennemsnitlige antal carbonatomer i fedtsyreradikalerne.

M(1 radikale) / M("led") = 16,32   (ca. 16 carbonatomer pr. fedtsyrekæde i olien)

4. Vurdér den fejl vi laver ved at antage, at fedtsyrerne alle er mættede.
 Kan I hjælpe mig her? :)


Brugbart svar (3)

Svar #1
28. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Lige hurtigt sprogbrug. Det er ikke radikaler. Det er Residues (Rest på dansk). Radikaler beskriver stoffer med en enkelt elektron i en orbital, og bliver ofte brugt i polymer kemi :)

Fejlen er i antager at de er alle mættede  hver led er CH2

Men hvis den er umættet vil flere led have -CH=CH-  dvs 2 hydrogen mindre => 13g/mol for hvert led.

Så kan vi tage ekstrem tilfældet hvor alle led er konjugeret med hinanden (hvert led laver dobbeltbindinger). Dvs alle led er 13g/mol

M(1 residue) / 13 = 17.58 carbon  

Men ofte er der kun 1-3 dobbeltbindinger pr fedtsyre, så fejlen vil nok ikke være så stor.


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. marts 2013 af mathon

    kombiner
                           iodtal med forsæbningstal og se hvad derudaf kan konkluderes


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Ud fra iodtal kan du jo se hvor mange dobbeltbindinger den har.  Og forsæbningstallet siger jo noget som størrelsen.

Fx fra iodtal kunne det være at gennemsnit var 1dobbeltbinding pr. fedtsyre, og fra forsæbning var gennemsnits kæden 16Carbon. Så kan du jo sige noget om hvordan dens struktur er.


Svar #4
29. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

hvilket fedtstof har i gennemsnit 16 carbonatomer i dens fedtsyreradikaler / fedtsyre"rester"?


Skriv et svar til: Forsæbning af fedtstof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.