Kemi

Hjæææælp til kemi

01. april 2013 af Almv (Slettet) - Niveau: A-niveau

benzinharpix indeholder op til 20% benzoesyre og 40% benzoesyreestere. det udvindes ved tørdestillation af barken fra mange træer af arten styrax. allerede i 1500 tallet blev stoffet anvendt til konservering, men idag bruges benzoinharpix især i parfumer, røgelse og medicin. idag er benzoe syre et vigtigt udgangsstof til fremstilling af mange organiske kemikalier og stoffet fremstilles ved oxidation af toluen med diozygen, katalyseret af cobalt- og manganforbindelser.

der fremstilles 126.000 tons benzoesyre om året i usa.

A. anfør toluens systematisk navn

B. gør rede for, at toluen oxideres

c) beregn, hvor mange tons toluen der forbruges om året til denne sysntese, hvis udbytteprocent er 85%.

benzoesyre kan fremstilles i laboratoriet ved andre redoxreaktioner.

d)

skriv et afstemt reaktionskema for dannelse af benzoesyre ved oxidation af benzylalkohol(phenylmathanol) med kaliumpermanganat i surt miljø.

i basiskmiljø kan  benzaldehyd omdannes til benzylalkohol og benzoesyres korresponderende base, benzoat, c6h5coo-.

skriv et sfstemt reaksionesskema for redoxreaktionen.

skriv reaktionsskemaet for omdannelsen af benzoesyres korresponderense base til benzoesyre.

gør rede for, hvordan de to stoffer benzylalkohol og benzoesyre efterfølgelgende kan adskilles i laboratoriet.

i de senere år, har man opdaget, at der kan dannes det kræftfremkaldende stof benzen i læskedrikke, som både indeholder benzoesyre og ascorbinsyre. benzoesyre kan omdannes til benzen ved decarbozylering.

skriv et reaktionsskema for decarboxylering af benzoesyre..


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

A. Toluens systematiske navn er Methylbenzen


B. I omdannelsen af toluen til benzoesyre (hvor Ph er en forkortelse for benzendelen)

2 Ph-CH3 + 3 O2 → 2 Ph-COOH + 2 H2O

sker der en ændring af oxidationstrinnet for C-atomet bundet direkte til den aromatiske ring (benzylpositionen). I toluen finder vi, at C har OT. = -III , mens C har OT. = + III i benzoesyre (benzendelen er ikke talt med som influerence faktor i beregningen af disse oxidationstrin, da den ikke ændrer sig under redoxreaktionen). Vi ser, at oxidationstrinnet forøges gennem reaktionen, dvs. at elektroner afgives, hvilket ækvivalerer, at der er tale om en oxidationsproces.


C. Vi udnytter massen af den årlige benzoesyreproduktion, som vi først og fremmest finder 100 % af (idet vi ved, at den opgivne masse er 85 % af den teoretiske) omsætter den til stofmængde, finder den ækvivalente stofmængde, omsætter denne til masse. Omsætningen mellem masse og stofmængde foregår med respektive molare masser.

m(benzoesyre)slut,praktisk = 126000 tons = 126000 · 106
m(benzoesyre)slut,teoretisk = (126000 · 106 g / 85 %) · 100 = 148235,3 · 106 g
Mw(benzoesyre) = 122,12 g/mol
n(benzoesyre)slut,teoretisk = 148235,3 · 106 g / 122,12 g/mol = 1213,849 · 106 mol

Ud fra reaktionen ser vi, at forholdet mellem de støkiometriske koefficienter for toluen og benzoesyre er 1:1, og da vi antager reaktionen sker fuldstændigt må

n(toluen)start = n(benzoesyre)slut = 1213,849 · 106 mol
Mw(toluen) = 92,14 g/mol
m(toluen)start = 1213,849 · 106 mol · 92,14 g/mol = 111844,1 ·106 g

dvs. 111844 tons toluen anvendes årligt til produktionen af benzoesyre. 


D. I redoxreaktionen oxideres benzylalkohol til benzoesyre, mens permanganaten (MnO4-) reduceres til mangan(II)ionen (Mn2+).

1) Opskriv oxidationstrin for de atomer, der ændrer oxidationstrin og afstem koefficienter:

      +I             +VII                  +III            +II
Ph-CH2OH + MnO4→ Ph-COOH + Mn2+
                                              
2 op · 5
                                                               5 ned · 2
5 Ph-CH2OH + 2 MnO4- → 5 Ph-COOH + 2 Mn2+  

2) Afstemning af ladning med H+:

5 Ph-CH2OH + 2 MnO4- → 5 Ph-COOH + 2 Mn2+
                - 2                                              + 4
               + 6 H+
5 Ph-CH2OH + 2 MnO4- + 6 H+ → 5 Ph-COOH + 2 Mn2+

3) Afstemning af hydrogen med H2O:

5 Ph-CH2OH + 2 MnO4- + 6 H+ → 5 Ph-COOH + 2 Mn2+
                 21 H                                                        5 H
                                                                               + 8 H2O
5 Ph-CH2OH + 2 MnO4- + 6 H+ → 5 Ph-COOH + 2 Mn2+ + 8 H2O

4) Tjek med oxygen:

5 Ph-CH2OH + 2 MnO4- + 6 H+ → 5 Ph-COOH + 2 Mn2+ + 8 H2O
                   13 O                                                                13 O
Dvs. korrekt afstemt.

5 Ph-CH2OH + 2 MnO4- + 6 H+ → 5 Ph-COOH + 2 Mn2+ + 8 H2O

Den anden redoxreaktion, må du selv afstemme.


Reaktionsskema for omdannelsen af benzoesyres korresponderende base (benzoat) til benzoesyre:

Ph-COO- + HA → Ph-COOH + A-

Man kan adskille benzylalkohol og benzoesyre ved at udnytte benzoesyres syreegenskaber. Opløs først og fremmest blandingen i et passende organisk opløsningsmiddel (fx dichlormethan) og ekstrahér deraf med en vandig opløsning af NaOH. Benzoesyren vil opløses i den vandige basiske fase på grund af dens syreegenskaber, mens benzylalkoholen vil forblive i den organiske fase.

Ved decarboxylering af benzoesyre fjernes carboxylsyredelen (-COOH), som giver CO2. H-atomet fra carboxylsyregruppen flyttes til C-atomet, som var bundet til benzylpositionen og giver dermed benzen. Reaktionen kan blot foregå ved opvarmning.

Ph-COOH → Ph + CO2


Skriv et svar til: Hjæææælp til kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.