Matematik

vektorer i 3D

03. april 2013 af AnneBirchhøj (Slettet) - Niveau: A-niveau

bestem en parameterfremstilling for en linje ud fra punkterne B(15; 0; 0) & E(9,53; 3,272; 9,250)

bestem en ligning for en plan der indeholder punkterne A(0; 0; 0) B(15; 0; 0) & E(9,53; 3,272; 9,250)

og opgaverne i den vedhæftede fil

Vedhæftet fil: vektor3D.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2013 af mathon

 

parameterfremstilling for linjen

                                                                    OP = OA + t • AE

 

ligning for planen

                                                                    (AB x AE) • [x-0,y-0,z-0] = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. april 2013 af Euroman28

Eller sagt på en anden måde i 2).

 

Du bruger indskudssætningen

idet

er parallel med retningsvektor du leder efter
 

Derfor kan

så kan ligningen for en linje i rummet udfra to punkter skrives

  

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

1) Parameterfremstilling for en linje i 3D:

(x, y, z) = (x0, y0, z0) + t · (r1, r2, r3)

Bestem retningsvektoren som enten vektoren BE eller vektoren EB. Indsæt enten B eller E som det vilkårlige punkt.

 

2) Ligningen for en plan i 3D:

ax + by + cz + d = 0    , hvor (a, b, c) er vektorkoordinaterne for normalvektoren til planen.

Bestem først to retningsvektorer for planen ved fx at danne vektor AB og BE. Tag krydsproduktet mellem de to retningsvektorer, hvoraf fås normalvektoren. Indsæt i ligningen for planen. 

 

3) Det er svært at forklare på skrift, men det eneste du skal gøre i denne opgave er egentlig blot at opdele figuren i retvinklede trekanter og benytte Pythagoras til at finde sidelængder og dermed koordinaterne til punkterne.


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. april 2013 af PeterValberg

Samling af videoer om rumgeometri (fra FriViden.dk) [ LINK ]

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #5
03. april 2013 af mathon

parameterfremstilling for linjen

                                                                    OP = OA + t • BE            (tastfejl i #1)

                                                                    [x,y,z] = [0,0,0] = + t • [-5.47,3.272,9.25]

                                                               [x,y,z] t • [-5.47,3.272,9.25]

 

ligning for planen

                                                                    [0,-138.75,49.08 • [x-0,y-0,z-0] = 0

                                                                    [0,-138.75,49.08 • [x,y,z] = 0

                                                               -138.75y + 49.08z = 0

 


Skriv et svar til: vektorer i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.