Kemi

Kringlet spørgsmål - dibrom

04. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Vi skulle bestemme iodtallet af et fedtstof, hvor vi i stedet for diiod brugte dibrom. Når vi tilsatte det, så skulle det stå i et mørkeskab i 30 minutter, så der ikke kunne foregå en substitutionsreaktion ml. dibromen og fedtstoffet.

Først ville der ske en radikaldannelse (hvis det ikke stod i mørkeskabet)
         lys
Br2 -----> 2 Br•

Derefter ville der ske kædereaktioner, som ved addition ville give en substitutionsreaktionen mellem dibrom og fedtstoffet.

Dette betyder, at at der forbruges Br2 - hvad betyder det for iodtallet, at der forbruges Br2 ? .. Bliver det større eller mindre, og hvorfor?

Altså vi beregnede den adderede mængde dibrom, der er ækvivalent med den mængde diiod, der kunne være blevet adderet, hvis vi i stedet havde valgt at addere dette.

Jeg gætter på, at det bliver mindre, for har vi mindre Br2 --> mindre I2 --> nævneren i følgende bliver mindre
 
It = m(I2(adderet)) / m(fedtstof)                              


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Det er ikke korrekt; iodtallet bliver rent faktisk større, end hvad det burde være. Husk, måden hvorpå vi bestemmer iodtallet er ved at lade et overskud af dibrom reagere med fedtstoffet, omdanne det, der ikke har reageret, til diiod for til sidst at titrere denne mængde. Vi finder derved mængden af diiod, som er blevet adderet, som forskellen mellem den tilsatte mængde diiod og mængden af det, der ikke har reageret.

Lad os nu se på, hvad der sker, hvis der forekommer denne radikale substitutionsreaktion med fedtstoffet. Det resulterer i, at mere af den overskuddende dibrommængde bliver anvendt, hvilket betyder at mængden af dibrom i rest bliver mindre. Iodtalsbestemmelsen differentierer ikke mellem dibrom der er blevet adderet eller substitueret - den kigger blot på forskellen mellem den tilsatte mængde og restmængden. Derfor vil en forekomst af en radikal substitutionsreaktion forøge iodtallet, da det ser ud som om mere dibrom er blevet adderet.

På grund af denne manglende differentiering er det væsentligt, at reaktionen foregår i mørkeskab. 


Svar #2
04. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

hej.

fremgangsmåden er vedhæftet

rettet

Vedhæftet fil:Fremgangsmåde.docx

Brugbart svar (2)

Svar #3
04. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Det er da præcist, hvad I har gjort. Den overskuddende dibrom dannes gennem 

BrO3- + 5 Br- + 6 H+ → 3 Br2 + 3 H2O

som I så lader reagere med jeres fedtstof.

Restmængden af dibrom lader I straks omdannes til diiod ved reaktion med KI:

Br2 + I→ 2 Br- + I2

som i til sidst titrerer med thiosulfat.


Svar #4
04. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

jeg er stadig forvirret...

  Br2 + I- → 2 Br- + I2                                 Så dibromen her restmængden?

  BrO3- + 5 Br- + 6 H+ → 3 Br2 + 3 H2O      Svarer Br2 her til dibromen der er til rådighed for additonen?

du mener, at restmængden (n(Br2(rest)) bliver mindre  (hvis substitutionsreaktionen foregik):

   n(Br2(adderet)) = n(Br2(overskud)) - n(Br2(rest))     
   n(Br2(adderet)) bliver større =>    It vokser?


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Dibromen vi lader reagere med iodionen er restmængden ja. 

Den dannede Br2 svarer til mængden der er til rådighed for addition + substitution (hvor det sidste selvfølgelig er noget vi vil undgå). 

Den sidste beskrivelse du gav er korrekt. Vi antager at

n(Br2, overskud) - n(Br2, rest) = n(Br2, adderet)

men forskellen indebærer dog også en mængde, der er blevet substitueret (hvis den bireaktion altså er fundet sted), som vi dog ikke tager højde for. Derfor forøges iodtallet, og fedtstoffet fås til at være mere umættet, end hvad det egentlig er.  


Svar #6
04. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak :) jeg kunne ikke takke dig nok.................................... ! Det lader til, at jeg slet ikke havde forstået forsøget før nu :) Jeg takker


Skriv et svar til: Kringlet spørgsmål - dibrom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.