Kemi

Stærk syre

07. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Hvilken af følgende syrer må man forvente er stærkest..

1,2-benzendicarboxylsyre eller 1,4-benzendicarboxylsyre?


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. april 2013 af mathon

 

           1,2-benzendicarboxylsyre må forventes stærkest

                da COO-   trækker  væsentligt mere i den sidste lantente hydron ved C2

                end ved C4


Svar #2
07. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

      hvorfor trækker den mere ved C2 ?


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. april 2013 af mathon

 

               fordi COO--gruppen er meget tættere på COOH-gruppen


Svar #4
07. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

             ... som "hjælper" med at trække?


Brugbart svar (2)

Svar #5
07. april 2013 af mathon

 

  1,2-benzendicarboxylsyre må forventes stærkest

            I dicarboxylsyrerne virker den ene carboxylgruppe som en elektronegativ substituent på den anden
            carboxylgruppe.
            Oxalsyre er derfor en meget stærkere syre end eddikesyre,
men
            Ks1 af de følgende dicarboxylsyrer aftager hurtigt med afstanden mellem carboxylgrupperne.

 

            Når den første hydron er fraspaltet, vil den negative ladning virke desto stærkere hæmmende på
            fraspaltningen af den anden latente hydron jo nærmere carboxylgrupperne er ved hinanden.


Svar #6
07. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak, #5 er rigtig godt skrevet


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. april 2013 af mathon

fænomenet kan anskueliggøres ved forholdet mellem syrestyrkekonstanterne

 

                         oxalsyre             malonsyre            ravsyre             glutarsyre             adipinsyre  
   pKs1:                1,3                          2,9                      4,2                      4,3                          4,4    
   pKs2 :                     4,3                          5,7                             5,6                             5,3                          5,3
   K1/K2:             1000                         631                      25                       10                            8
              

 
 


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. april 2013 af mathon

                       oxalsyre             malonsyre            ravsyre             glutarsyre             adipinsyre 



                      COOH                 COOH                      COOH                COOH                   COOH                 
                      |                             |                              |                         |                             |
                      COOH               H2C                         H2C                   H2C                        H2C            
                                                    |                              |                         |                             |
                                                   COOH                    CH2                    CH2                        CH2
                                                                                   |                         |                             |
                                                                                  COOH            H2C                        H2C
                                                                                                             |                             |
                                                                                                            COOH                   CH2
                                                                                                                                           |
                                                                                                                                          COOH

                     


Svar #9
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

   hej.. jeg er lidt forvirret.

 Z-butendisyre er stærkere end E-butendisyre ifølge det, jeg får ud af #5.
- Jeg vil helst ikke komme ind på forholdet mellem syrestyrkekonstanterne -

 ............

Vi blandende 1,00 g Z-butendisyre med 50 mL 0,259 M NaOH..
Det samme gjorde vi for 1,00 g E-butendisyre.

pHZ = 5,81 og pHE = 4,14
pH er lavere ved E-formen. Min lærer har sagt, at der er en forbindelse ml. pH og syrestyrken?  Men så er der noget, der ikke stemmer :( Jeg håber virkelig, at du vil hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. maj 2013 af mathon


Svar #11
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

  ja... hvilken er stærkest? Er det den, der først kan afgive en hydron? .... ? Vil du ikke uddybe det lidt? Vil du ikke besvare #9? :D

please..


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. maj 2013 af mathon

maleinsyre
                         Ks1/Ks2 = 20417            første proton fraspaltes meget meget lettere end 2. proton
                                                                  1. gang som middelstærk syre                                                    
                                                                  2. gang som svag syre

fumarsyre
                         Ks1/Ks2 = 23                  første proton fraspaltes lidt lettere end 2. proton
                                                                  1. gang som middelstærk syre 
                                                                  2. gang som middelstærk syre


Svar #13
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak.   

            Kan du ikke sige helt konkret hvilken syre, der er stærkest? :)

            Hvad med de pH-værdier, som jeg fandt? Har de noget med syrestyrken at gøre?

            Da vi tilsatte 0,050 L NaOH til hhv 1,00 g Z-butendisyre og 1,00 g E-butendisyre var pH-værdierne:

             pHz = 5,81 og pHE = 4,14           
             .. Hvad er grunden til, at pHE er lavere, når (jeg går ud fra) Z-butendisyre er stærkere?

             

              


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. maj 2013 af mathon

 Grunden til at pHE er lavere er, at E-butendisyre samlet fraspalter flere protoner end Z-butendisyre
 under samme forsøgsbetingelser.

 Samlet set - over to protonfraspaltninger - er E-butendisyren derfor "stærkest" og pH(E) derfor mindst,
 selv om Z-butendisyre er en stærkere syre end E-butendisyre.


Svar #15
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak

         hvordan ved du, at E-butendisyre under samme forsøgsbetingelser fraspalter flere protoner?

         Tager man gennemsnittet af de to pKs-værdier og ser, hvor gennemsnittet er mindst?


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. maj 2013 af mathon

"hvordan ved du, at E-butendisyre under samme forsøgsbetingelser fraspalter flere protoner?"

                       Det fremgår jo af Ks-værdierne i #12 og pKs-værdierne i #10.


Svar #17
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

    .. så man tager gennemsnittet af pKs-værdierne?

      Eller kan man sige, at E-butendisyre afgiver sin proton begge gange som middelstærk,
      hvor Z-butendisyre 2. gang afgiver som svag?  -----> pHE er mindst?


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. maj 2013 af mathon

"så man tager gennemsnittet af pKs-værdierne?"

         Ja simpelt hen
                                         Z-butendisyre  pKsmiddel = (1,92 + 6,23)/2 = 4,1

                                         E-butendisyre  pKsmiddel = (3,02 + 4,38)/2 = 3,7

  hvorfor
                    KsEmiddel / KsZmiddel = 10-3,7 / 10-4,1 = 10-3,7+4,1 = 100,4 = 2,5

   samlet er
                          E-butendisyre 2,5 gange stærkere end Z-butendisyre.

      


Svar #19
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Jeg læste lige #12 igen og er nu forvirret :S

Du skriver, at fumarsyre / E-butendisyre fraspalter anden hydron som middelstærk syre??
men pKs2(fumarsyre) = 4,38 > 4; svag ..

Nu falder det hele til jorden :S ..

Kan du komme med et opsummerende svar på, hvad der er stærkest over to protonfraspaltninger og hvorfor?


Brugbart svar (1)

Svar #20
14. maj 2013 af mathon


             Så skarp en grænse er der nu ikke mellem middelstærk og svag syre.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.