Matematik

Optimering og Differentialregning

07. april 2013 af Lærlin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Konstruktion af Kræmmerhus

Hej jeg har lidt problemer med denne opgave

Opgaven lyder som følgende:

a) Hvor stort et cirkeludsnit skal fjernes for at få det størst mulige rumfang på Kræmmerhuset? kræmmerhuset skal laves af et stk. A4 - papir.

Hvis vi nu også anvender det fjernede cirkelstykke til at danne et kræmmerhus.

b) Hvad skal cirkeludsnittet være for at det samlede rumfang på de to kræmmerhuse bliver størst muligt?

Tak på forhånd


Brugbart svar (3)

Svar #1
07. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Der er mange måder at lave et kræmmerhus eller to ud af en A4-side på

Hvilken skal det være (tegning) - ?


Svar #2
08. april 2013 af Lærlin (Slettet)

Hej er Opgave hvis det kan hjælpe


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Kald cirklens radius for R. Cirklens omkreds er da O = 2π·R. Hvis centervinklen i cirkeludsnittet kaldes θ , er cirkeludsnittets buelængde da θ·R, og omkredsen i keglens grundflade er da

Okegle = 2π·R - θ·R .

Radius i keglens grundflade er da

r = Okegle / (2π) = (2π·R - θ·R) / (2π) = R - (θ(2π))·R .

Højden h i keglen findes af Pythagoras:

h2 + r2 = R2

Det er således muligt at udtrykke rumfanget V af keglen ved cirklens radius R og centervinklen θ i cirkeludsnittet:

V = (π/3)·h·r2

og man kan da finde ekstrema for funktionen V(θ).


Svar #4
08. april 2013 af Lærlin (Slettet)

Mange tak


Svar #5
08. april 2013 af Lærlin (Slettet)

Vent forstår ikke hvorfor skriver du: Det er således muligt at udtrykke rumfanget V af keglen ved cirklens radius R og centervinklen θ i cirkeludsnittet: V = (π/3)·h·r2

 


Svar #6
08. april 2013 af Lærlin (Slettet)

Jeg vil stå med 2 ubekendte?


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Her kommer et andet bud:

 

Den store cirkels radius kaldes R
 

Hvis der fjernes x (fx. 1/5), bliver keglens omkreds 2*π*R*(1-x)
 

Og dermed bliver keglens radius R*(1-x)
 

Sidelinien er stadig R
 

Højden bliver da (Pyth.) √(R^2-R^2*(1-x)2) = √(R2*(1-1+x)) = R*√(x)
 

Keglens rumfang V(x) = 1/3 * π * r2 * h =
 

1/3 * π * R2 * ((1-x)2 * R*√(x) = π/3 * (R3) * ((1-x)2) * √(x)
 

V'(x) = (π*(x-1)*(5x-1)*R3) / (6*√(x))
 

x = 1/5 dvs. der fjernes 72 grader
 


Svar #8
08. april 2013 af Lærlin (Slettet)

#3 Forstår altså ikke hvordanman kan udtrykke rumfanget V af keglen ved cirklens radius R og centervinklen θ i cirkeludsnittet. Du har jo 2 ubekendte så og det kan du vel ikke bruge til så meget når du skal finde den afledte funktion og efterfølgende sætte f'(x)=0 

Det kan være der er noget du hurtigt går forbi som jeg ikke helt får med?


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 8

Husk, at R er ikke nogen ubekendt - R er en given radius i cirklen - vi kender ikke talværdien, men det behøver vi heller ikke - vi regner bare videre med den  som "R"

:-)


Brugbart svar (2)

Svar #10
08. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

R skal holdes fast, så der er kun centervinklen at variere. Af #3 får man

V(θ) = (π/3)·h·r2 = (π/3) · [R2 - r2]1/2 · r2 ,

hvor

r = R - (θ/(2π))·R

Man har så

V'(θ) = (π/3) · (1/(2[R2 - r2]1/2) · (-2r·dr/dθ) · r2 + (π/3) · [R2 - r2]1/2 · 2r·dr/dθ ,

hvor

dr/dθ = -2π·R .

Man får så

V'(θ) = 0 ⇒

(1/2)·(-2r)·r2 + (R2 - r2)·2r = 0 , dvs

3r3 = 2r·R2 , eller

r/R = (2/3)1/2 , og dermed

θ/(2π) = 1 - r/R = 1 - (2/3)1/2 ≈ 0,1835 ,

svarende til

θ = 0,1835 · 2π = 1,15299 rad = 66,06º

#7 indeholder en fejl i beregningen af højden, idet 1 - (1-x)2 ikke er lig med 1 -1+x .


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 10

Ups!

Tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. februar 2018 af Penn12 (Slettet)

Til opgaven:

Hvis vi nu også anvender det fjernede cirkelstykke til at danne et kræmmerhus.

b) Hvad skal cirkeludsnittet være for at det samlede rumfang på de to kræmmerhuse bliver størst muligt?

Jeg tænker det er muligt at benytte udtrykket for rumfanget i den tidligere opgave, og finde et udtryk for rumfanget af kræmmerhuset, der er lavet af det fjernede cirkelstykke. Disse udtryk sammensættes og optimeres. Er denne fremgangsmåde korrekt?

Jeg mangler lidt hjælp til, hvordan jeg opskriver et udtryk for rumfaget af kræmmerhuset, der er lavet af det fjernede cirkelstykke. 


Skriv et svar til: Optimering og Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.